Hoe verwijder je de schimmel?
Als de schimmelplek niet al te groot is, kun je het meestal zelf wel schoonmaken. Maar pas op dat je dit niet probeert te doen met een droge borstel of spons. Als je dat doet, kunnen de schimmeldeeltjes in de lucht komen en dat kun je dan inademen, of ze kunnen ergens anders neerkomen en zo de schimmel juist verspreiden in plaats van verwijderen.
Gebruik daarom altijd een natte borstel of spons en draag voor de zekerheid een mondkapje. Om de schimmel goed aan te pakken, kun je het beste een mengsel van water en soda gebruiken. Dit is vooral handig bij gekleurde muren omdat soda niet schadelijk is voor de muur en ook nog eens milieuvriendelijk. Smeer de soda-oplossing op de schimmelplekken, laat het even intrekken en schrob het dan weg met je borstel of spons. Als er nog steeds vlekken zijn of als je te maken hebt met een witte muur, kun je ook chloorwater gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je de ramen openzet, zodat de chloordampen naar buiten kunnen.
Als je muur behangen is, hangt het van de kwaliteit van het behang af of je de schimmel succesvol kunt verwijderen zonder schade. Probeer eerst de soda-oplossing. Als je ziet dat je het behang beschadigt of dat de schimmel achter het behang zit, moet je het behang waarschijnlijk vervangen. Bij hardnekkige schimmel of een grote schimmelplek moet je de muur vaak opnieuw schilderen of behangen. In zulke gevallen kun je een speciale schimmelverwijderaar gebruiken die je in de winkel kunt vinden. Let op, want deze middelen kunnen bijtend zijn.
Pak het vochtprobleem aan
Het heeft weinig zin om alleen de schimmel weg te halen zonder het vochtprobleem dat de schimmel veroorzaakt heeft aan te pakken. De schimmel zal waarschijnlijk gewoon terugkomen. Het is verstandig om een expert in te schakelen die kan kijken wat de beste oplossing is. Als het probleem bijvoorbeeld slechte ventilatie is, kan een nieuw ventilatiesysteem helpen. Maar het kan ook zijn dat je te maken hebt met opstijgend vocht, en dat vraagt om een andere aanpak.
Bron: Libelle BE