Je ligt net lekker te slapen en ineens word je wakker omdat je moet plassen. Heel vervelend, vooral als dit vaker gebeurt. Het haalt je uit je slaap, en dat kan je nachtrust flink verstoren. Zelfs als je daarna weer snel in slaap valt, voelt je slaap minder diep en verkwikkend. Veel mensen ervaren dit probleem, maar lang niet iedereen weet wat de oorzaak is. Gelukkig kun je er meestal wel iets aan doen. In dit artikel leggen we uit waarom je ’s nachts wakker wordt om te plassen en wat je eraan kunt doen.
Wat veroorzaakt nachtelijk plassen?
Er zijn verschillende redenen waarom je ’s nachts vaker naar de wc moet. Een veelvoorkomende oorzaak is simpelweg dat je te veel drinkt vlak voor het slapengaan. Je blaas raakt dan sneller vol, en dat zorgt ervoor dat je moet opstaan. Ook je voeding en gewoontes spelen mee. Maar soms ligt de oorzaak bij je gezondheid.
Bijvoorbeeld een blaasontsteking kan zorgen voor een overactieve blaas. Hierdoor voel je sneller de aandrang om te plassen, ook ’s nachts. Een andere mogelijke oorzaak is diabetes. Bij onbehandelde diabetes zorgt je lichaam ervoor dat er meer suiker in je urine komt. Dat trekt vocht aan, waardoor je vaker moet plassen. Ook een verstoord slaapritme kan invloed hebben. Je biologische klok raakt dan in de war, en dat kan ervoor zorgen dat je ’s nachts actiever wordt. Tot slot kunnen sommige medicijnen, zoals plastabletten, ervoor zorgen dat je vaker moet plassen, ook als je ze eerder op de dag hebt ingenomen.
Tips om ’s nachts minder vaak wakker te worden
Gelukkig zijn er een aantal simpele aanpassingen die je kunnen helpen om minder vaak uit bed te hoeven. Begin bijvoorbeeld eerder op de dag met drinken. Zo heeft je lichaam genoeg tijd om het vocht te verwerken voordat je gaat slapen. Het gaat er niet om dat je minder drinkt, maar dat je het beter spreidt over de dag.
Drink daarnaast minder cafeïnehoudende dranken. Koffie, thee en energiedrankjes kunnen je blaas prikkelen. Kies liever voor cafeïnevrije of kruidenthee in de avond. Ook is het slim om een tijdje bij te houden hoeveel je drinkt en wanneer. Door zo’n drinkdagboek ontdek je misschien patronen die je eerder niet opvielen.
Eet bij voorkeur niet te laat op de avond. Je spijsvertering zorgt er namelijk voor dat je lichaam meer urine aanmaakt. Laat eten stimuleert dat proces, wat leidt tot extra toiletbezoek. En beperk je alcoholgebruik. Alcohol werkt vochtafdrijvend en kan ervoor zorgen dat je ’s nachts meerdere keren moet plassen.
Nog meer praktische adviezen
Sommige mensen houden overdag vocht vast in hun benen. Dat vocht komt weer in beweging als je gaat liggen. Je lichaam wil dat dan ’s avonds of ’s nachts kwijt. Een tip is daarom om in de avond even met je benen omhoog te gaan liggen. Bijvoorbeeld door je benen op een kussen te leggen. Zo help je je lichaam om dat vocht alvast kwijt te raken voordat je gaat slapen.
Blijf je ondanks alles toch vaak wakker worden om te plassen? Dan is het slim om even contact op te nemen met je huisarts. Zeker als je denkt dat er iets anders aan de hand kan zijn. Soms is er sprake van een medische oorzaak die behandeld moet worden. Je huisarts kan samen met jou kijken wat er precies aan de hand is en of verder onderzoek nodig is.
Wanneer moet je echt hulp zoeken?
Het is normaal om af en toe ’s nachts te moeten plassen, vooral als je veel hebt gedronken. Maar als het meerdere keren per nacht gebeurt en je merkt dat je daardoor overdag moe bent, dan is het goed om aan de bel te trekken. Ook als je pijn hebt bij het plassen, je urine er anders uitziet of als je merkt dat je veel meer moet plassen dan normaal, kan dat wijzen op een onderliggende oorzaak. Denk aan een blaasprobleem of hormoonschommelingen. In dat geval is een bezoek aan de huisarts echt belangrijk.
Een betere nachtrust begint bij bewustwording
’s Nachts moeten opstaan om naar het toilet te gaan is niet alleen vervelend, het kan je ook op de lange termijn moe maken. Slaap is essentieel voor je gezondheid. Een verstoorde nachtrust zorgt voor concentratieproblemen, prikkelbaarheid en een lager energieniveau. Door goed te kijken naar je gewoontes, kun je vaak al veel verbeteren. Drink verstandig, eet op tijd, en let op je lichaamssignalen. Zo kun je weer genieten van een rustige en ongestoorde nacht. En slaap jij beter, dan voel je je overdag ook fitter.