Wanneer je last hebt van pijn op je borst, denk je wellicht meteen aan hartproblemen. Maar dat hoeft niet altijd de oorzaak te zijn. Het kan ook een reumatische aandoening zijn, zoals costochondritis, die relatief onbekend is. In dit artikel leggen we uit wat costochondritis is, wat de oorzaken kunnen zijn en hoe je het kunt herkennen. Als reumatische aandoeningen in je familie voorkomen, heb je een verhoogde kans om costochondritis te ontwikkelen.
Wat is costochondritis?
De borstkas, ook wel de ribbenkast genoemd, bestaat uit ribben, het borstbeen en een aantal ruggenwervels. De ribben zijn aan de voorkant verbonden met het borstbeen door middel van kraakbeen. Aan de achterkant zijn de ribben verbonden met de ruggenwervels door kleine gewrichten met kraakbeen. Als dit kraakbeen ontstoken raakt, spreken we van costochondritis.
De mogelijke oorzaken
Hoewel de exacte oorzaak van costochondritis niet bekend is, zijn er enkele factoren die mogelijk een rol spelen, zoals:
- Luchtweginfectie
- Fysieke inspanning
- Emotionele (in)spanning
- Verkeerde houding (bijv. een bolle rug, schouders naar voren en voorovergebogen)
- Overbelasting of trauma
- Stress
- Herhaalde bewegingen die druk- of trekkracht op de ribben uitoefenen (bijv. veel hoesten, keel schrapen, diep ademhalen)
- Als reumatische aandoeningen in de familie voorkomen, loop je ook een verhoogde kans op het ontwikkelen van costochondritis.
Symptomen van costochondritis
Bij costochondritis kunnen meerdere kraakbeenverbindingen ontstoken raken, meestal gaat het om de tweede tot vijfde rib. De ontsteking is vaak aan één zijde van het lichaam. De volgende symptomen kunnen optreden:
- Pijn op de borst
- Pijn rond de bovenrug ter hoogte van de kraakbeenverbindingen
- De pijn is fel en komt in aanvalsgolven
- Druk op het kraakbeen verergert de pijn (bijvoorbeeld ook bij het dragen van een autogordel)
- Pijn bij diep ademhalen, hoesten of niezen
- Extra pijn bij beweging van het bovenlichaam, door de druk- of trekkracht op de kraakbeenverbindingen
- Pijn kan uitstralen naar de ribben, schouder, arm en buik
- Pijn wordt erger als je ligt
- Bij pijn op de borst is het altijd verstandig om contact op te nemen met een arts om hartproblemen uit te sluiten voordat costochondritis wordt vastgesteld.
Verschil tussen costochondritis en syndroom van Tietze
Costochondritis lijkt sterk op het syndroom van Tietze, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. Bij het syndroom van Tietze is alleen het kraakbeen aan de voorkant ontstoken, terwijl bij costochondritis ook de rugzijde kan ontsteken. Bovendien is er bij het syndroom van Tietze vaak sprake van een duidelijke zwelling rond het borstbeen, terwijl dat bij costochondritis niet het geval is.
Behandeling van costochondritis
Er is nog geen specifieke behandeling voor costochondritis. De klachten kunnen vanzelf verdwijnen binnen enkele dagen tot weken, maar het kan ook chronisch worden en maanden, jaren of zelfs de rest van je leven aanhouden. Pijnstillers of ontstekingsremmers kunnen de klachten verlichten, en in sommige gevallen worden er injecties gegeven op de plek van de ontsteking. Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de houding, zodat er minder druk op de ontstoken kraakbeenverbindingen komt te staan. Ook ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen kunnen de pijn verlichten.
Bron: Margriet