In Nederland komen op dit moment verschillende virussen voor, zoals het RS-virus, griep en in sommige berichten wordt ook het hMPV-virus genoemd. Maar hoe gevaarlijk zijn deze virussen en wat moet je weten? Hier zetten we de belangrijkste informatie op een rij.
Het hMPV-virus: wat is het en moet je je zorgen maken?
Het humaan metapneumovirus (hMPV) krijgt veel aandacht, vooral door een uitbraak in China. Dit virus veroorzaakt daar bij veel mensen ernstige klachten, zoals ontstekingen aan de luchtwegen. Iedereen kan hMPV oplopen, maar vooral kinderen onder de twee jaar en mensen met een zwakker immuunsysteem lopen risico op ernstigere symptomen.
De meeste mensen met hMPV ervaren milde klachten, zoals hoesten, koorts en een verstopte neus. In sommige gevallen kunnen de luchtwegen ontstoken raken, maar dat is vaak minder ernstig dan bij het RS-virus.
In Nederland is er momenteel geen uitbraak van hMPV. Het RIVM meldt dat er slechts sporadisch meldingen zijn van dit virus. Hoewel er in de winter een piek kan zijn, is er nu geen reden tot zorg. Het RIVM houdt samen met andere instituten het virus goed in de gaten.
Het RS-virus: een bekend risico voor jonge kinderen
Het respiratoir syncytieel virus (RS-virus) komt vooral in de winter voor en veroorzaakt luchtweginfecties, voornamelijk bij kinderen. Bij de meeste kinderen leidt het tot een verkoudheid, maar baby’s kunnen ernstigere klachten krijgen. Dit kan variëren van benauwdheid en piepende ademhaling tot een ontsteking van de longen of de kleine luchtwegen (bronchiolitis). Ongeveer 1 op de 100 baby’s wordt zo ziek dat een ziekenhuisopname nodig is.
Op dit moment is er veel verspreiding van het RS-virus in Nederland, wat normaal is voor deze tijd van het jaar. Het RIVM meldt dat veel kinderen met ernstige luchtwegklachten op de kinder-IC liggen. Ouders van jonge kinderen moeten daarom extra alert zijn op symptomen zoals benauwdheid, koorts en piepende ademhaling.
Vogelgriep: een risico voor vogels, zelden voor mensen
Vogelgriep, ook wel aviaire influenza genoemd, is een virus dat voornamelijk vogels treft. Het is zeer besmettelijk en kan ernstige ziektes veroorzaken bij verschillende vogelsoorten. Soms worden ook zoogdieren besmet, zoals vossen en katten.
Voor mensen is het risico op vogelgriep zeer klein. Alleen bij intensief contact met besmette dieren kan het virus worden overgedragen. Klachten bij mensen lijken op gewone griep: koorts, hoofdpijn en spierpijn. Het risico dat besmette mensen anderen aansteken, is vrijwel nul.
Corona en griep: de huidige situatie in Nederland
Corona is op dit moment minder aanwezig in Nederland. Volgens het RIVM zijn de virusdeeltjes in het riool laag en is de situatie stabiel. Griep daarentegen neemt wel toe. Het RIVM ziet in verschillende bronnen dat het griepvirus zich verder verspreidt. Twijfel je of je corona, griep of een gewone verkoudheid hebt? Het is belangrijk om de symptomen goed te herkennen.
Hoewel verschillende virussen circuleren, is het belangrijk om alert te blijven, vooral bij kwetsbare groepen. Door op tijd symptomen te herkennen en maatregelen te nemen, kun je risico’s verkleinen.
Bron:Â Libelle