Bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de verkoop van flesjes en blikjes staan niet te springen om het statiegeld te verhogen. Ze zijn van mening dat een hoger bedrag consumenten nauwelijks stimuleert om hun lege verpakkingen vaker in te leveren. Deze bedrijven, die zijn verenigd in de organisatie Verpact, liggen onder druk van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) om betere resultaten te laten zien. Het doel is om 90 procent van de flesjes en blikjes in te zamelen, maar dat percentage is nog niet gehaald.
Huidige cijfers blijven achter bij de norm
In 2023 werd slechts 71 procent van de flesjes en blikjes ingeleverd. Hoewel Verpact verwacht dat het percentage dit jaar stijgt naar 78 procent, blijft dit ver onder de norm van 90 procent. Door de lage cijfers heeft de ILT gedreigd met dwangsommen om de bedrijven tot actie te dwingen. Daarnaast moest Verpact een onderzoek laten uitvoeren naar de effecten van een verhoging van het statiegeld.
Onderzoek: beperkte impact van hoger statiegeld
Uit het onderzoek, uitgevoerd door adviesbureau PwC, blijkt dat een verhoging van het statiegeld maar een beperkte invloed heeft op het inleverpercentage. Zo zou een verhoging van het statiegeld op kleine flesjes van 15 naar 25 cent slechts een stijging van 1 procentpunt opleveren. Een nog grotere verhoging, naar 50 cent voor kleine flesjes en 1 euro voor grote flessen, zou het percentage slechts met 4 procentpunt laten groeien.
Verpact noemt deze stijgingen “minimaal” en wijst op de hoge bijkomende kosten en mogelijke problemen, zoals opengebroken afvalbakken. Volgens hen tonen voorbeelden uit andere landen aan dat het mogelijk is om 90 procent in te zamelen zonder het statiegeld fors te verhogen.
Extra inleverpunten als oplossing
In plaats van het verhogen van het statiegeld, pleit Verpact voor het uitbreiden van het aantal inleverpunten. De inspectie heeft eerder al geëist dat er 5.400 extra inleverpunten bijkomen tegen het jaar 2027. Dit zou het makkelijker maken voor consumenten om hun lege verpakkingen in te leveren. Echter, veel verkooppunten willen geen extra inleverpunten bij hun winkels openen, zoals afgelopen zomer bleek.
Inspectie bestudeert de resultaten
De ILT onderzoekt momenteel de rapporten en aanbevelingen van Verpact. Of er maatregelen volgen naar aanleiding van deze bevindingen, is nog onduidelijk. Een woordvoerder van de inspectie liet weten dat hierover nog geen besluit is genomen: “Zover zijn we nog niet.” Het blijft dus afwachten welke stappen er genomen zullen worden om de inzameldoelen alsnog te halen.
Bron: nu.nl