Maagzuur kan komen als je lichaam niet goed reageert op bepaald eten of drinken. Voorbeelden zijn alcohol, pepermuntjes, koffie, heel sterke thee, chocolade, pikante kruiden, drankjes met prik en zure sappen zoals van een citroen, grapefruit, mandarijn of sinaasappel. Als je merkt dat je last krijgt van maagzuur als je dit soort dingen eet of drinkt, kun je het beste proberen om ze niet meer te nemen.
WAT IS MAAGZUUR?
Pillen zoals omeprazol en pantoprazol, die worden gebruikt om maagzuur te verminderen, kunnen de kans op het ontwikkelen van geheugenproblemen met 30% verhogen als ze langdurig worden ingenomen. Dit is de uitkomst van een uitgebreide studie. Dokters schrijven deze pillen vaak voor als mensen last hebben van dingen zoals maagzweren en zuur dat omhoog komt in de keel.
MAAGZUURPILLEN
In ons land slikken heel veel mensen pillen tegen maagzuur. Er zijn nu onderzoeken, waaronder vanuit Duitsland, die hebben laten zien dat deze veel gebruikte maagzuurpillen, die je kunt kopen zonder dat je een doktersrecept nodig hebt, de kans op geheugenproblemen kunnen verhogen. Hiervoor hebben ze ook tests gedaan op dieren.
Eerder wisten we al dat als je deze pillen slikt, je een grotere kans hebt op hartproblemen en problemen met je nieren. Nu weten we dus ook dat ze de kans op geheugenproblemen kunnen verhogen.
Wat wel belangrijk is om te weten, is dat hoe meer je van deze pillen slikt, hoe groter de kans is dat je geheugenproblemen krijgt. Als je maar een klein beetje slikt, dan is de kans niet zo groot of misschien wel helemaal niet.
Het advies van experts is om altijd te beginnen met de laagst mogelijke dosis en deze alleen te verhogen op advies van een arts. Bovendien is het aan te raden om regelmatig te overleggen met je arts over het voortzetten van het gebruik, vooral als je merkt dat je langer dan enkele weken maagzuurremmers nodig hebt. Op deze manier kun je de risico’s minimaliseren en toch effectief je maagzuurklachten beheersen.
De informatie op deze website is bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en vervangt geen medisch advies. Bij gezondheidsklachten raden wij aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Infovandaag.nl is niet verantwoordelijk voor de juistheid van medische claims of andere gezondheidsgerelateerde informatie.