- Voorbereiding
Voordat je begint, moet je de oude grond losmaken en van wortelstukjes ontdoen. Vervolgens pak je het belangrijkste probleem aan: gebruikte potgrond is uitgeput. Om het weer voedzaam te maken, heb je als eerste plantaardige kool nodig als voedingsstofopslag.
- Plantaardige kool zelf maken
Je kunt plantaardige kool zelf maken door droge houtblokken, takken, stokken en bijvoorbeeld bladeren te verkolen. Hiervoor kun je een vuurschaal, een vuurvaste ton, een kiln (een soort trechter) of een aard-Kon-Tiki (een speciale kuil) gebruiken.
Om het vuur aan te wakkeren, steek je eerst slechts enkele kleine stukjes hout of takken aan. Voeg vervolgens geleidelijk het materiaal toe dat je wilt verkolen. Wacht elke keer tot er een witte aslaag is gevormd voordat je nieuw brandmateriaal toevoegt. Ten slotte blus je alles met water en laat je het afkoelen.
Als je tijd wilt besparen, kun je natuurlijk ook kant-en-klare plantaardige kool kopen.
- Verdere ingrediënten: plantendelen of compost
Met de plantaardige kool heb je weliswaar een ideale voedingsstoffenopslag, maar deze is nutteloos zonder voedingsstoffen. Je hebt dus nog een bron van voedingsstoffen nodig: hiervoor komen bijvoorbeeld fijngesneden plantendelen of compost in aanmerking.
Zuurkoolsap om te activeren
Als belangrijk laatste ingrediënt heb je zuurkoolsap nodig. Het bevat micro-organismen die de planten of compost afbreken en omzetten in voedingsstoffen.
- Zelfgemaakte meststof
Meng de drie ingrediënten (plantaardige kool – plantenresten of compost – zuurkoolsap) door het eerste derde deel van de oude aarde. Bevochtig tenslotte je zelfgemaakte meststof en verdeel het over de resterende twee derde van de oude aarde.
Nog een tip: om het potentieel van potgrond optimaal te benutten, moet je nieuwe potgrond vooral gebruiken voor sterk consumerende planten (zoals aardappelen en tomaten), die veel voedingsstoffen uit de bodem halen