Je biologische klok
Kersten denkt dat de biologische klok de meest waarschijnlijke oorzaak is. Gedurende de dag verandert er veel in je lichaam. Je alertheid, bloeddruk, hartslag, bloedsuikerspiegel, lichaamstemperatuur, hersenactiviteit en stofwisseling volgen allemaal een bepaald ritme.
Je lichaamstemperatuur is bijvoorbeeld het hoogst aan het eind van de middag, en sommige hormonen zijn het hoogst in de ochtend. Veel mensen hebben rond twee uur ’s middags een dip in hun alertheid. Dit valt vaak samen met de periode na de lunch. Het is een natuurlijk ritme dat ook zou gebeuren zonder dat je gegeten hebt. Deze dip komt doordat je lichaam van de ene stand van je zenuwstelsel naar de andere gaat. Er zijn twee standen: een voor als je actief bent of stress hebt, en een voor als je rust.
Om een after dinner dip te voorkomen, kun je een aantal dingen doen:
- Lichtere maaltijden: Kies voor een lichtere lunch of diner. Zware, vetrijke maaltijden vragen veel van je spijsvertering, wat kan leiden tot meer vermoeidheid.
- Complexere koolhydraten: Eet maaltijden met complexe koolhydraten zoals volkorenproducten, groenten en fruit. Deze zorgen voor een geleidelijkere energieafgifte.
- Eiwitten en gezonde vetten: Voeg eiwitten en gezonde vetten toe aan je maaltijden om de energieafgifte te stabiliseren.
- Kleine porties: Eet kleinere porties verdeeld over de dag in plaats van drie grote maaltijden.
- Blijf actief: Maak een korte wandeling of doe een lichte activiteit na de maaltijd. Dit helpt je spijsvertering en houdt je energieniveau op peil.
- Vermijd suikerrijke snacks en drankjes: Deze kunnen je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen en dalen, wat leidt tot vermoeidheid.
Bron: Margriet