4. Onkruid verdelgen
Ook kunnen oude kranten je helpen om onkruid in je tuin tegen te houden. Dit doe je door een paar natte kranten te leggen op de plekken die je onkruidvrij wilt maken. Laat dit goed opdrogen en bedek het vervolgens met aarde. Hier plant je dan weer nieuwe planten op. Door het krantenpapier krijgt het onkruid geen licht en zuurstof meer, waardoor het dus ook niet verder kan groeien.
5. Vocht vasthouden
Planten die buitenstaan in de zomer drogen tijdens de warmte snel uit. Geef je plantjes dus wat extra liefde. Dat doe je door uit je oude kranten cirkels te knippen en die op de bodem van je bloempotten te plaatsen. Maar je kan ook de binnenkant van de pot bekleden met wat papier. Door kranten te gebruiken wordt het overtollige water langer vastgehouden, zodat de plant wat minder snel uitdroogt. (Doe dit overigens alleen bij planten in de tuin; bij kamerplanten kan dit namelijk leiden tot wortelrot).
6. Bescherming tegen vorst
Kranten kunnen planten in de winter extra beschermen. Door de grond rondom je planten met oude kranten te bedekken maak je een soort isolatielaagje, waardoor de grond warmer blijft. Daarnaast kan je bij extreme kou ook vorstgevoelige bloempotten met krantenpapier omwikkelen zodat ze niet kunnen barsten.
7. Recyclen tot zaaibakjes
In plaats van een plastic of kartonnen zaaibakjes te kopen, kan je ze net zo goed zelf maken van krantenpapier. En het is super simpel: iedere tuinier met twee linkerhanden kan het. Knip een strook uit de krant en rol het op met behulp van een smal glazen potje. Haal het potje eruit, maak een paar knipjes aan één kant en vouw het naar binnen. Maak het eventueel een beetje vochtig zodat het aan elkaar vast plakt. Vul het bakje met grond and voila; kind kan de was doen. Zijn de plantjes klaar om uit te planten? Dan kan je dat met papieren potje en al doen.