Wat de vlieg achterlaat hangt af van de reis die hij gemaakt heeft voor hij besloot op jouw broodje te gaan zitten. Misschien heeft het insect eerst een afvalcontainer bezocht, hondenpoep geïnspecteerd, of op mest en kadavers gezeten. De vlieg kan hierdoor bacteriën hebben ingeslikt, of ze meedragen op zijn poten, mond en vleugels. In de paar seconde dat ‘ie op je broodje zit kan de vlieg tot wel 200 schadelijke bacteriën overbrengen, die op hun beurt de tijd krijgen om verder te groeien op je eten.
Weggooien? Of toch opeten?
Ook al laat de vlieg een boel bacteriën en andere ziektekiemen achter op je eten, het is niet zo dat je er gelijk ziek van wordt als je het opeet. Hoewel een vlieg een tal aan bacteriën, virussen en parasieten van afval naar ons voedsel overbrengt, is het onwaarschijnlijk dat een korte landing op het eten een kettingreactie op gang brengt die de gemiddelde gezonde persoon ziek kan maken.
Wel is het zo dat de vliegen uit de stad meer bacteriën met zich meedragen dan de vliegen op het platteland. Huis- en vleesvliegen landden vaak op onhygiënische plekken (en daar zijn er veel van in de stad!) om hun jongen rottend vlees te geven. Als je op een redelijk ‘schone’ plek bent en je hebt de vlieg snel van je eten weggejaagd, dan hoef je niet bang te zijn dat de schadelijke bacteriën in je mond terecht komen. Bovendien kunnen onze lichamen goed omgaan met de miljoenen microben waar we dagelijks mee in aanraking komen; denk aan een deurknop, om vervolgens op je nagels te bijten of in je oog te wrijven. Mocht je het toch geen fijn idee vinden om je broodje verder op te eten maar wil je hem niet gelijk weggooien, breek dan het stukje waar de vlieg op heeft gezeten af en gooi het weg.