Het onderwerp mag dan een beetje ongemakkelijk zijn, maar iedereen komt het dagelijks tegen: een onverwacht scheetje op een ongemakkelijk moment. Misschien sta je op je werk, wandel je door de winkelstraten, of ben je gezellig met vrienden – en opeens voel je de behoefte om gas te laten ontsnappen. Wat doe je? Laat je het gaan of probeer je het in te houden?
Hoewel veel mensen ervoor kiezen om het in te houden, blijkt dat dit niet goed is voor je lichaam. Wanneer je een scheet onderdrukt, gebeuren er namelijk dingen in je lichaam waar je waarschijnlijk nooit bij stil hebt gestaan. Het gas wil nog steeds ontsnappen, en als je het tegenhoudt, zoekt het een andere uitweg. Dit kan ervoor zorgen dat het scheetje juist extra geurt of geluid maakt wanneer het alsnog naar buiten komt.
Maar dat is nog niet het enige. Het inhouden van gas heeft ook serieuze gevolgen binnenin je lichaam. Een deel van de gassen die je lichaam probeert uit te scheiden, wordt door je bloed opgenomen. Dat klinkt onschuldig, maar de realiteit is minder fris: die gassen worden uiteindelijk naar je longen gebracht, waardoor je letterlijk via je adem een deel van dat scheetje uitblaast.
Hoe je lichaam reageert op het inhouden van scheetjes
De gedachte dat een scheet via je adem naar buiten komt, is misschien wat onsmakelijk, maar het is de realiteit. Hoewel je het gas niet letterlijk in je mond zult proeven, is het idee erachter weinig aanlokkelijk. De wetenschappelijke basis hiervoor is simpel: bij het inhouden van gas kan het lichaam bepaalde gassen terug opnemen in de bloedbaan. Via deze weg bereiken ze uiteindelijk de longen, vanwaar ze met je adem worden uitgeblazen.
Het is dus niet alleen een kwestie van ongemak, maar ook van hygiëne en gezondheid. Het inhouden van scheetjes lijkt onschuldig, maar kan op den duur onprettige effecten hebben voor je lichaam. Volgende keer dat je in zo’n situatie komt, kun je je misschien afvragen: is het echt de moeite waard om het in te houden?