Infovandaag
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact
No Result
View All Result
Infovandaag
No Result
View All Result
Home Gezondheid

Nieuw onderzoek wijst uit: dit kunnen de oorzaken van alzheimer zijn

Angela Reijkers by Angela Reijkers
10 juli 2025

Veel mensen denken dat Alzheimer plotseling begint, maar dat is vaak niet het geval. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de ziekte meestal langzaam ontstaat en vooraf wordt gegaan door een reeks andere gezondheidsproblemen. Onderzoekers van de Universiteit van Californië (UCLA) hebben miljoenen medische gegevens onderzocht. Wat zij ontdekten, kan de manier waarop we Alzheimer herkennen en mogelijk voorkomen flink veranderen.

Brown brain decor in selective focus photography

De wetenschappers zagen dat Alzheimer zich vaak via vaste stappen ontwikkelt. Het gaat niet om één los probleem, maar om meerdere klachten die elkaar opvolgen. Door beter te begrijpen hoe deze klachten samenhangen, kunnen artsen mogelijk eerder ingrijpen. Dat zou een groot verschil kunnen maken voor mensen die risico lopen.

Verschillende paden richting Alzheimer

De onderzoekers ontdekten dat er meerdere routes zijn die uiteindelijk kunnen leiden tot Alzheimer. Eén van die routes begint met psychische klachten, zoals depressie of angst. Deze kunnen overgaan in geheugenproblemen, die na verloop van tijd steeds erger worden.

Een andere groep mensen krijgt eerst milde cognitieve klachten. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met plannen, concentreren of woorden vinden. Bij weer anderen begint het met een hersenbeschadiging, bijvoorbeeld door een beroerte. Ook hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk of diabetes, blijken vaak een eerste stap te zijn.

Wat opvalt, is dat het zelden bij één klacht blijft. De klachten komen vaak in een vaste volgorde en versterken elkaar. Zo kunnen mensen eerst jarenlang rondlopen met depressieve gevoelens, daarna lichte geheugenproblemen krijgen, en pas veel later de diagnose Alzheimer.

Woman sitting on wheelchair

De volgorde van klachten is belangrijk

Wat dit onderzoek zo bijzonder maakt, is dat niet alleen de klachten zelf belangrijk zijn, maar ook de volgorde waarin ze ontstaan. De combinatie van bijvoorbeeld hartproblemen, psychische klachten en geheugenverlies blijkt veel beter te voorspellen of iemand Alzheimer krijgt dan wanneer je alleen kijkt naar één losse klacht.

Artsen kunnen met deze kennis hun blik verbreden. In plaats van elk probleem apart te behandelen, kunnen ze het grotere geheel zien. Zo kunnen ze beter inschatten wie risico loopt en wie baat heeft bij extra begeleiding.

Stel dat iemand bij de huisarts komt met hoge bloeddruk en al eerder last had van een depressie. Dan zou het goed zijn om ook het geheugen in de gaten te houden. Als artsen op die manier verbanden gaan leggen, kunnen ze Alzheimer mogelijk eerder herkennen.

Maatwerk in de zorg is nodig

Niet iedereen ontwikkelt Alzheimer op dezelfde manier. Sommige mensen krijgen het al op relatief jonge leeftijd, anderen pas veel later. Ook leefstijl, erfelijkheid en andere ziekten spelen een rol. Daarom is het belangrijk dat artsen naar het hele plaatje kijken. Dit onderzoek laat zien hoe belangrijk persoonlijke zorg is. Als we begrijpen welk pad iemand volgt, kunnen we daar beter op inspelen. Misschien kan er met medicijnen, beweging of begeleiding nog iets worden gedaan om de achteruitgang te vertragen.

Het onderzoek benadrukt dat preventie steeds belangrijker wordt. Als je weet dat bepaalde patronen kunnen uitmonden in Alzheimer, kun je daar eerder op ingrijpen. Dat betekent niet dat je de ziekte helemaal kunt voorkomen, maar mogelijk wel uitstellen of de gevolgen beperken.

Person wearing gold wedding band

Vroege signalen serieus nemen

Een van de belangrijkste lessen uit dit onderzoek is dat Alzheimer meestal niet uit het niets komt. Het begint vaak met kleine signalen, die in eerste instantie onschuldig lijken. Denk aan stemmingswisselingen, vermoeidheid of lichte vergeetachtigheid. Maar als die signalen samenkomen en in een bepaalde volgorde terugkomen, is het verstandig om verder te kijken. Een arts kan dan met extra aandacht onderzoeken of er sprake is van een groter probleem.

Ook voor familieleden en mantelzorgers is dit belangrijk. Als je weet waar je op moet letten, kun je eerder hulp inschakelen. Dat geeft rust en kan veel verschil maken in hoe iemand de ziekte ervaart.

Hoewel Alzheimer nog steeds niet te genezen is, biedt dit onderzoek hoop. Het laat zien dat er patronen zijn die ons iets vertellen over het verloop van de ziekte. Door beter te letten op deze vroege waarschuwingen, kunnen we misschien meer mensen op tijd helpen.

Toekomstig onderzoek en belang van kennis

Er is nog veel onbekend over Alzheimer, maar stap voor stap krijgen we meer inzicht. Onderzoeken zoals dit helpen om patronen te herkennen en nieuwe behandelingen te ontwikkelen.

Artsen, onderzoekers en zorgverleners moeten deze kennis blijven delen en toepassen. En voor jou als lezer is het belangrijk om te weten dat je niet machteloos staat. Door goed op je gezondheid te letten, op tijd hulp te zoeken en signalen serieus te nemen, kun je invloed uitoefenen op hoe jouw hersenen ouder worden.

Dit onderzoek verandert niet alles in één keer, maar het geeft wel een nieuwe richting. En elke stap vooruit is er één. Voor iedereen die te maken heeft met Alzheimer, direct of indirect, is dat waardevolle hoop.

Bron: Metro

De informatie op deze website is bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en vervangt geen medisch advies. Bij gezondheidsklachten raden wij aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Infovandaag.nl is niet verantwoordelijk voor de juistheid van medische claims of andere gezondheidsgerelateerde informatie.
Lees meer ➜ Lees meer ➜

MEEST GELEZEN

  • Massa is Kassa onmiddellijk van de buis: “Peter is te ver gegaan”

    Massa is Kassa onmiddellijk van de buis: “Peter is te ver gegaan”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Onze gedachte zijn momenteel bij Jan de Hoop

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Aha: dit is waarom dat ene kinhaartje steeds terugkomt – en zo kom je er eindelijk van af!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
- ADVERTENTIE -

© 2024 Infovandaag.

No Result
View All Result
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact

© 2024 Infovandaag.