Heb je een loopneus door een verkoudheid? Dan ben je waarschijnlijk continu bezig met zakdoekjes of haal je je neus op. Hoewel dat niet altijd smakelijk klinkt, vraag je je misschien af wat beter is. Moet je je neus snuiten of juist ophalen? Mitch Hoogstraten, KNO-arts in opleiding bij Maastricht UMC+, geeft duidelijkheid.
Hoe ontstaat een loopneus?
Volgens Mitch Hoogstraten ontstaat een loopneus wanneer het slijmvlies in je neus extra slijm aanmaakt. Dit gebeurt als reactie op een verkoudheidsvirus of irritatie. Het slijm heeft een belangrijke functie: het beschermt je lichaam door stof en ziekteverwekkers te vangen en af te voeren naar de maag. Daar worden ze door maagzuur onschadelijk gemaakt.
Bij een ontstoken of gezwollen neusslijmvlies door een verkoudheid produceert je lichaam meer slijm dan normaal. Dit kan oplopen tot wel 1,5 liter per dag! Hoewel dit slijm nuttig is, kan een loopneus erg vervelend zijn. Het virus dat verantwoordelijk is voor de verkoudheid verstoort de normale werking van je neusslijmvlies, waardoor je neus gaat lopen.
Snuiten of ophalen: wat is beter?
Als je neus vol zit met slijm, kun je snuiten of je neus ophalen. Maar wat is de beste keuze? Mitch Hoogstraten legt uit dat ophalen vaak beter is dan snuiten. Bij snuiten ontstaat namelijk extra druk in je neus, waardoor het slijm met ziekteverwekkers de bijholtes in kan worden geblazen. Dit vergroot de kans op een bijholteontsteking.
Bij ophalen gaat het slijm naar je maag, waar het veilig wordt afgebroken. Toch is er nog geen hard wetenschappelijk bewijs dat ophalen écht beter is. Het blijft daarom een persoonlijke keuze, al lijkt ophalen minder risico’s te hebben.
Waarom snot doorslikken de beste keuze is
Het doorslikken van snot klinkt misschien onsmakelijk, maar het is vaak de beste keuze voor je gezondheid. Wanneer je snot doorslikt, komt het direct in je maag terecht. Het maagzuur breekt vervolgens de bacteriën en virussen in het slijm af, waardoor ze geen verdere schade kunnen aanrichten. Dit natuurlijke proces helpt je lichaam zich te beschermen tegen infecties.
Daarnaast voorkom je door het doorslikken van snot de risico’s die komen kijken bij snuiten of ophalen. Bij snuiten kun je druk opbouwen, wat de kans op bijholteontsteking vergroot. Bij ophalen blijft het slijm vaak hangen in je keel of luchtwegen, wat kan leiden tot irritaties. Doorslikken zorgt ervoor dat het slijm efficiënt wordt afgevoerd, zonder verdere ongemakken.
Kortom, hoewel het misschien niet aantrekkelijk klinkt, is snot doorslikken een effectieve en veilige manier om je lichaam te helpen zichzelf te reinigen.
De neusdouche: een bewezen oplossing
Wil je een andere oplossing die bewezen effectief is? Probeer dan een neusdouche met zout water. Hiermee spoel je het slijm uit je neus zonder extra druk te veroorzaken. Maak zelf een zoutoplossing door een theelepel zout op te lossen in 250 ml lauwwarm water. Gebruik hiervoor een hulpmiddel zoals een rhinohoorn, verkrijgbaar bij de drogist.
Er zijn ook neussprays met een vergelijkbare zoutoplossing, maar een neusdouche biedt vaak betere resultaten. Het spoelt je neus grondig en helpt je sneller van je loopneus af.
Kortom, ophalen is waarschijnlijk veiliger dan snuiten, maar een neusdouche met zout water is de meest effectieve manier om een loopneus te verhelpen.
Bron: Maastricht UMC+