Tijdens koude winterdagen kan het nodig zijn om eerst je autoruiten ijsvrij te maken voordat je de weg op gaat. Veel mensen starten tijdens het krabben alvast de motor en laten deze stationair draaien om de auto op te warmen. Maar volgens Jos van der Drift, auto-expert van de ANWB, is dit een slechte gewoonte.
Stationair opwarmen is slecht voor je auto
Van der Drift legt uit dat een koude motor beter zo snel mogelijk op temperatuur kan komen. Dit gebeurt het snelst als je direct begint met rijden. “Stationair draaien vraagt nauwelijks inspanning van de motor, waardoor het langer duurt voordat deze warm is,” zegt hij.
Het op temperatuur brengen van de motor is essentieel voor de levensduur van je auto. Als de motor koud blijft, slijten onderdelen sneller. Dit kan op termijn voor hogere onderhoudskosten zorgen.
Schadelijk voor het milieu en je gezondheid
Naast de schade aan de motor is het stationair laten draaien van de auto slecht voor het milieu en de gezondheid. “De uitlaatgassen die vrijkomen bij een koude motor zijn de meest vervuilende,” benadrukt Van der Drift. “Ga maar eens achter je auto staan, dan merk je hoe sterk deze gassen ruiken.” Deze schadelijke stoffen hebben niet alleen een negatieve impact op de natuur, maar ook op de luchtkwaliteit in je omgeving.
Van der Drift noemt het stationair opwarmen ook een vorm van gemakzucht. “Sommige mensen zetten de motor aan en gaan ondertussen nog een kop koffie drinken, zodat ze minder hoeven te krabben. Maar dit raden we echt af.”
Hoe maak je je auto beter klaar voor de winter?
Volgens Van der Drift kun je het probleem makkelijk oplossen zonder de motor onnodig te laten draaien. “Zet je wekker een kwartier eerder, zodat je genoeg tijd hebt om je ruiten schoon te maken,” adviseert hij.
Daarnaast kun je preventieve maatregelen nemen. Leg bijvoorbeeld een isolerende deken over de voorruit de avond ervoor. Dit voorkomt dat er zich ijs vormt. Ook is het handig om hulpmiddelen zoals een goede ruitenkrabber en ruitenontdooier klaar te leggen. Zo voorkom je stress en tijdsdruk.
Met deze tips kun je veilig en verantwoord op pad, zonder je auto of het milieu onnodig te belasten.
Bron: Radar