Vliegvelden kunnen flink druk zijn en de paspoortcontrole kost soms veel tijd. Maar als jouw paspoort een speciaal e-symbool heeft, kun je vaak gebruikmaken van de snellere eGates. Deze automatische poortjes controleren je gezicht met behulp van gezichtsherkenning. Ook op Schiphol zijn deze poortjes op meerdere plekken aanwezig. In dit artikel lees je wanneer je de eGates mag gebruiken en hoe ze precies werken.
Wat is een e-paspoort en hoe herken je het?
Een paspoort met een e-symbool op de voorkant is een zogenoemd biometrisch paspoort. Dit betekent dat er een chip in zit die jouw gegevens opslaat, waaronder je pasfoto. Deze paspoorten zijn geschikt voor gebruik bij eGates. Heb je dit symbool op je paspoort staan, dan kun je sneller door de controle. Let op: kinderen onder de 14 mogen geen gebruik maken van eGates. Als je met jonge kinderen reist, moet je dus altijd langs de gewone paspoortcontrole.
Zo werken de eGates op Schiphol
Ga je op reis naar een land buiten Europa, of kom je net terug van zo’n bestemming, dan moet je altijd door de paspoortcontrole. Heb je een biometrisch paspoort, dan kun je kiezen voor de automatische controle via de eGates. Op Schiphol staan in totaal 78 van deze poortjes. Je vindt ze in de aankomst- en vertrekhallen en bij de overstapzones. Je herkent ze aan de borden met ‘Self-service passport control’.
Bij aankomst bij een eGate leg je je paspoort open op de scanner, met de fotopagina naar beneden. Verwijder van tevoren je paspoorthoesje en alles wat je gezicht bedekt, zoals een pet, sjaal of donkere zonnebril. Een gewone bril mag wel, zolang je ogen goed zichtbaar blijven. Volg daarna de instructies: zet je voeten op de aangegeven plekken en kijk in de camera. Het systeem vergelijkt je gezicht met de pasfoto in het paspoort. Gaat het poortje open, dan kun je door. Blijft het dicht? Dan komt er iemand van de marechaussee om je paspoort handmatig te controleren.
Waarom zijn de eGates soms niet beschikbaar?
Soms kun je de eGates niet gebruiken, ook al heb je een geschikt paspoort. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld als het erg rustig is op de luchthaven en handmatige controle sneller werkt. Ook als het systeem een update nodig heeft, of als er veel kinderen onder de 14 jaar reizen, zijn de poortjes soms dicht. In dat geval moet je alsnog via de gewone controle.
Wat gebeurt er met je gegevens?
De foto die bij de eGates van jouw gezicht wordt gemaakt, wordt maximaal 24 uur opgeslagen. Daarna wordt deze automatisch verwijderd. Er zijn wel zorgen over privacy, vooral als er ooit een datalek zou zijn. Toch geeft de Autoriteit Persoonsgegevens aan dat de regels streng zijn en dat Schiphol netjes met deze gegevens omgaat. Je hoeft je dus niet snel zorgen te maken.
Gebruik je de eGates goed, dan ben je vaak sneller onderweg naar je bestemming. Dat scheelt tijd én stress, zeker tijdens drukke periodes op het vliegveld.
Bron:Â Maxvandaag