In het Engelse Sutton-in-Ashfield is een administratieve fout gemaakt bij het aangeven van een pasgeboren baby. Het meisje zal officieel door het leven gaan met het verkeerde geslacht op haar geboorteakte. Een simpele correctie blijkt niet mogelijk, wat de ouders tot wanhoop drijft.
Een fout met grote gevolgen
Grace Bingham en Ewan Murray, de ouders van het meisje Lilah, hadden een zware tijd achter de rug. Gebroken nachten door hun pasgeboren dochter zorgden ervoor dat ze niet helemaal scherp waren tijdens het bezoek aan de gemeente. Tijdens het aangeven van de geboorte ging het mis: de ambtenaar vulde per ongeluk in dat Lilah een jongen is.
De ouders merkten de fout meteen op en gingen ervan uit dat het probleem eenvoudig te herstellen zou zijn. “We waren geschokt, maar dachten dat het snel opgelost zou worden,” vertellen ze in The Guardian. Tot hun verbazing bleek dit niet het geval. Hoewel de ambtenaar haar excuses aanbood, is het volgens de regels in Engeland niet mogelijk om een fout op een geboorteakte te corrigeren.
Correctie alleen in de kantlijn
Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken gaf aan dat de enige oplossing een aantekening in de kantlijn is. Deze opmerking staat naast het originele document, maar verandert niets aan de inhoud ervan. Volgens moeder Grace is dat niet voldoende. “Mensen die de geboorteakte lezen, zien die opmerking mogelijk niet. Daardoor kan Lilah in officiële situaties, zoals bij een sollicitatie of het aanvragen van een paspoort, als jongen worden gezien.”
De ouders maken zich ook zorgen over misverstanden die hierdoor kunnen ontstaan. Ze vrezen dat mensen zullen denken dat hun dochter transgender is. “Daar is niets mis mee als dat haar eigen keuze is later. Maar dat is nu niet het geval,” zegt Grace. Ze is bang dat haar dochter hier later zelf ook onzeker door kan worden. “Ik voel me verschrikkelijk schuldig. Ik ben er kapot van en huil constant.”
Mogelijke wetswijziging in de maak
Het verhaal van de familie heeft inmiddels aandacht gekregen van een parlementslid uit hun regio. Deze politicus wil de regels aanpassen, zodat fouten op geboorteakten in de toekomst wel rechtgezet kunnen worden. Of en wanneer die wetswijziging er komt, is echter nog onzeker. Voor de ouders blijft de situatie voorlopig een bron van stress en verdriet.
Bron: De Telegraaf