Veel mensen kennen het wel: je voelt dat je moet plassen, maar je stelt het toch nog even uit. Bijvoorbeeld omdat het druk is of er een lange rij bij het toilet staat. Eén keer je plas ophouden lijkt geen probleem, maar als je dit vaker doet, kan het vervelende gevolgen hebben voor je lichaam. Je blaas heeft namelijk grenzen en kan niet eindeloos blijven rekken.
Normaal gesproken plas je zes tot acht keer per dag. Dat is het gemiddelde voor een gezonde volwassene. Een blaas kan ongeveer 400 milliliter urine vasthouden. Toch voel je meestal al aandrang als die voor driekwart vol zit. Sommige mensen plassen maar twee of drie keer per dag, maar vaak drinken zij dan te weinig.
Vrouwen plassen trouwens niet per se vaker dan mannen. De blaascapaciteit is bij iedereen ongeveer gelijk. Bij vrouwen die in de overgang zijn, kan het slijmvlies van de blaas gevoeliger worden. Daardoor kunnen ze vaker het gevoel krijgen dat ze moeten plassen.
Wat er gebeurt als je je plas te lang ophoudt
Als je voelt dat je moet plassen, komt dat omdat je blaas een seintje naar je hersenen stuurt. Dit is een soort waarschuwingssysteem. Als je steeds je plas ophoudt, negeer je dat signaal. Na een tijdje kan je lichaam daar aan wennen. Het gevolg is dat je de aandrang minder goed voelt. Daardoor kun je ineens merken dat je blaas al te vol is. Je blaas kan hierdoor op den duur minder goed gaan werken.
Als je vaak je plas uitstelt, komt er teveel spanning op je blaas. Net als een ballon die je te vaak opblaast, verliest je blaas dan zijn veerkracht. Dat noemen ze overrekking. Hierdoor kan het gebeuren dat je je blaas niet meer helemaal leeg kunt plassen. Dat zorgt er weer voor dat er restjes urine achterblijven, en dat vergroot de kans op een blaasontsteking.
Af en toe te lang wachten met plassen is niet meteen gevaarlijk. Maar als je dit structureel doet, kan het wel problemen geven. Ook zitten er langer bacteriën in je blaas als je wacht, wat ook een blaasontsteking kan veroorzaken. En je lichaam zal vanzelf aan de bel trekken als het écht niet langer gaat.
Wat je beter wel kunt doen
Je kunt je blaas niet trainen zoals je je spieren traint. Je kunt wel oefenen met het negeren van het seintje om te plassen. Maar dat is eigenlijk geen goed idee. Als je hersenen minder snel reageren op dat signaal, loop je juist het risico dat je te laat naar de wc gaat. En dat je blaas opnieuw te vol raakt. Dit vergroot weer de kans op schade aan je blaas.
Dranken zoals koffie, alcohol en frisdrank kunnen er ook voor zorgen dat je vaker moet plassen. Dat komt doordat ze het slijmvlies van je blaas prikkelen. Alcohol zorgt er bovendien voor dat je meer urine aanmaakt. En vaak drink je meer en sneller als je alcohol drinkt. Dus als je minder vaak naar de wc wilt, kun je het beste ook wat minder drinken. En zorg dat je met een lege blaas de deur uitgaat. Hoe druk het ook is bij het toilet: ga op tijd. Je blaas zal je er later dankbaar voor zijn.
Bron: LINDA.