Roken of vapen op openbare plekken wordt in veel Europese landen steeds vaker verboden. Denk aan het strand, het park of het terras. Waar je vroeger rustig een sigaret opstak tijdens een wandeling of op een terras, kan dat nu op veel plekken een boete opleveren. De regels verschillen per land, en soms zelfs per regio. Radar heeft de belangrijkste regels op een rij gezet, zodat je weet waar je wel en niet mag roken tijdens je vakantie.
Frankrijk: streng rookverbod waar kinderen komen
In Frankrijk is het niet toegestaan om te roken op plekken waar ook kinderen kunnen zijn. Denk aan speeltuinen, stranden, parken en bij scholen, sportvelden en bibliotheken. Ook bij bushaltes mag je geen sigaret opsteken.
Daarnaast mag je in Frankrijk niet roken in cafés, restaurants, het openbaar vervoer en andere openbare gebouwen. Sinds 1 juli 2025 krijg je een boete van 135 euro als je toch rookt op een plek waar het verboden is. Opvallend is dat dit verbod niet geldt voor e-sigaretten en vapes. Ook mag je nog steeds roken op buitenterrassen van cafés en restaurants, zolang daar geen extra regels gelden.
Spanje: strengere regels op komst
In Spanje zijn er nieuwe plannen aangekondigd die het roken op openbare plekken verder moeten beperken. Deze regels zijn nog niet overal ingevoerd, maar er komt verandering aan. Zodra het verbod ingaat, mag je onder andere niet meer roken op terrassen, bij bushaltes, op universiteitsterreinen, op schoolpleinen, bij sportvelden, in zwembaden en op buitenlocaties van festivals.
Ook in bedrijfswagens is roken dan verboden, zelfs als je alleen rijdt. Tot die tijd bepaalt elke regio zelf wat er wel en niet mag. Zo zijn er nu al honderden stranden in Spanje waar roken verboden is. Een voorbeeld: op de stranden van Mogán op Gran Canaria krijg je een boete van 400 euro als je daar rookt.
Italië en België: regels verschillen per stad of situatie
In Italië is het verboden om te roken in openbare gebouwen zoals restaurants, musea, luchthavens en hotels. In Milaan zijn de regels zelfs nog strenger geworden. Daar mag je niet roken in het openbaar als je niet minstens 10 meter afstand kunt houden tot anderen. Rook je toch binnen deze afstand? Dan kun je een boete krijgen tussen de 40 en 240 euro. Deze regel geldt overigens niet voor mensen die vapen.
Ook België heeft de rookregels verder aangescherpt. Daar mag je niet meer roken op plekken waar veel mensen samenkomen. Denk aan parken, speeltuinen, sportvelden, dierentuinen, kinderboerderijen, pretparken en stranden. Terrassen vormen een uitzondering, maar alleen als één kant helemaal open is. Staat er een windscherm of zonnescherm dat een kant afsluit? Dan mag je daar niet meer roken.
Rond ziekenhuizen, scholen, bibliotheken en kinderdagverblijven mag je binnen een straal van 10 meter geen sigaret opsteken. Als je dat toch doet, riskeer je een boete van minimaal 208 en maximaal 8000 euro.
Duitsland, Engeland en Oostenrijk: regionale verschillen en strenge horeca-regels
In Engeland zijn er landelijke rookverboden in musea, hotels, luchthavens en het openbaar vervoer. Daarnaast hebben sommige steden hun eigen regels. In Newcastle en Manchester mag je bijvoorbeeld niet op een terras roken, maar dat is geen landelijke wet.
In Oostenrijk geldt een totaalverbod op roken in de horeca. Je mag dus niet meer roken in cafés, restaurants of bars. Zelfs niet als er een aparte rookruimte aanwezig is. Ook op andere plekken zoals stations, bushaltes, scholen en ziekenhuizen mag je niet meer roken of vapen. In sommige gemeenten geldt dit rookverbod ook in speeltuinen en parken.
In Duitsland zijn er ook regels tegen roken in openbare ruimtes, maar de exacte invulling hangt af van de deelstaat. In veel cafés zijn er nog aparte rookruimtes of rookzones buiten.
Zwitserland volgt een vergelijkbaar beleid. In gesloten ruimtes mag niet worden gerookt, maar aparte rookruimtes zijn wel toegestaan. Buiten roken mag meestal nog wel.
Nederland: buiten roken mag vaak nog
In Nederland is het in principe verboden om binnen te roken in publieke gebouwen, cafés, restaurants en op werkplekken. Buiten mag je meestal nog wel een sigaret opsteken. Op terrassen is roken toegestaan, tenzij de eigenaar van het terras zelf andere regels heeft ingesteld. Tijdens festivals mag je ook roken, zolang je niet in een tent staat. In overdekte delen van festivals geldt namelijk wel een rookverbod.
Wat betreft vapen: dat valt in Nederland onder dezelfde regels als gewoon roken. Dus ook voor de e-sigaret gelden dezelfde verboden op binnenruimtes.
Bron: Radar