Weet jij de echte functie van de recirculatieknop in je auto? Wij leggen je uit wanneer en hoe lang je deze knop moet gebruiken.
Je wilt op een koude ochtend de auto instappen, maar ziet dat de voorruit beslagen is. Wat doen de meeste mensen dan? Ze drukken al snel op een specifieke knop van de autoventilatie: de recirculatieknop. Maar wist je dat het gebruik van deze knop ook risico’s met zich meebrengt voor je gezondheid? We leggen uit waarom dit zo is en wat je beter kunt doen.
Wat betekent de recirculatieknop?
Hoe ziet de recirculatieknop eruit? Het is de knop met een autosymbool en een gebogen pijltje erop. Dit symbool geeft meteen al een idee van de functie: als de recirculatie actief is, stopt de toevoer van frisse lucht van buitenaf en circuleert alleen de lucht die al in de auto aanwezig is.
Waarom is recirculatie in de winter gevaarlijk?
Op koude dagen, en vooral in de winter, is het verstandig om de recirculatieknop helemaal niet of slechts heel kort te gebruiken. Waarom? Als er geen frisse lucht binnenkomt, stijgt het koolstofdioxidegehalte in de auto snel. Dit effect is nog sterker in combinatie met warme lucht uit de verwarming. Het resultaat? Je kunt slaperig worden en je reactiesnelheid gaat achteruit. In het ergste geval kun je zelfs een koolstofdioxidevergiftiging krijgen, wat symptomen zoals misselijkheid en duizeligheid kan veroorzaken. Bovendien neemt de luchtvochtigheid in de auto toe, waardoor de voorruit juist meer beslaat, in tegenstelling tot wat velen denken.
Het risico: door de recirculatie te gebruiken, kan je zicht verminderen en voel je je sneller vermoeid.
Wanneer is het wel slim om de recirculatieknop te gebruiken?
Natuurlijk is de knop er niet voor niets. Er zijn namelijk situaties waarin de recirculatieknop wel handig kan zijn, zoals in de volgende twee gevallen:
- In een lange tunnel rijden: Door recirculatie te gebruiken, voorkom je dat uitlaatgassen van buiten via de ventilatie in de auto komen.
- Op een hete zomerdag: Wil je de koele lucht van de airco sneller door de auto verspreiden, dan kan de recirculatiestand daarbij helpen.
Wat helpt tegen beslagen ramen?
Wil je snel van een beslagen voorruit af? Zet dan de verwarming aan en richt het ventilatiesysteem op de voorruit. Open daarna kort een raampje, zodat de vochtige lucht naar buiten kan ontsnappen. Met deze methode is je voorruit binnen een paar minuten weer helder en kun je veilig op pad gaan.