Grapefruit is een vrucht met weinig calorieën maar vol belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C en vitamine B1. Ondanks deze gezonde eigenschappen kan het eten van grapefruit of het drinken van grapefruitsap gevaarlijk zijn als je medicijnen gebruikt. In dit artikel zullen we uitleggen waarom de combinatie van grapefruit en medicatie problemen kan veroorzaken.
Verhoogd risico op bijwerkingen
Een belangrijke reden waarom het verstandig is om grapefruit te vermijden wanneer je medicijnen slikt, is het verhoogde risico op bijwerkingen. Grapefruit bevat stoffen die de afbraak van medicijnen in het lichaam vertragen of zelfs tijdelijk stopzetten. Dit betekent dat als je een medicijn inneemt en tegelijkertijd grapefruit consumeert, het medicijn langer in je lichaam blijft dan bedoeld. Dit kan leiden tot een ophoping van het medicijn in je systeem en daardoor een groter risico op bijwerkingen. Belangrijk is dat je lichaam geen weerstand ontwikkelt tegen de invloed van grapefruitsap op medicijnen, dus dit blijft een risico zolang je beide blijft combineren.
Medicatie hoopt zich op in je darmen
Grapefruit bevat bepaalde toxische stoffen die onder normale omstandigheden niet schadelijk zijn. Echter, in je darmen kunnen deze stoffen de werking van enzymen en eiwitten verstoren die normaal gesproken helpen bij de afbraak van bepaalde medicijnen. Deze enzymen spelen een cruciale rol in het proces van medicijnafbraak in de darmen. Wanneer grapefruit deze enzymen blokkeert, kan het medicijn zich ophopen en meer actieve bestanddelen in je bloedbaan vrijgeven. Het effect van grapefruit op medicijnen verdwijnt meestal na ongeveer 3 dagen.
Opvallend is dat zelfs een kleine hoeveelheid grapefruitsap al een aanzienlijke invloed kan hebben op medicijnen. Slechts één glas kan bijvoorbeeld al leiden tot een vermindering van 47% van het enzym dat medicijnen afbreekt. Interessant is ook dat een derde van dit effect zelfs nog na 24 uur merkbaar is, volgens onderzoek. En andere citrusvruchten? Dat lees je op de volgende pagina.