Veel inwoners van populaire vakantiebestemmingen ervaren overlast door massatoerisme. Om dit tegen te gaan, hebben diverse landen en steden nieuwe regels ingevoerd. Hier lees je wat er verandert en wat je als toerist moet weten.
Strengere regels in Spanje en het Verenigd Koninkrijk
Spanje: verplichte registratie en boetes
In Spanje geldt een nieuwe registratieplicht voor toeristen. Hotels, campings en autoverhuurders moeten persoonlijke gegevens van gasten verzamelen, waaronder je naam, geboortedatum, adres en betaalgegevens. Deze gegevens worden vijf jaar bewaard en gedeeld met het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Wie deze informatie niet wil geven, kan worden geweigerd.
Daarnaast voeren Spaanse steden zoals Alicante, Barcelona en Marbella boetes in voor mensen die in badkleding buiten het strand of zwembad lopen. Dit kan oplopen tot 750 euro.
Verenigd Koninkrijk: visumplicht
Vanaf april 2025 heb je een visum nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Dit zogeheten Electronic Travel Authorisation (ETA) kost 12 euro en blijft twee jaar geldig. Het visum moet minimaal drie dagen voor vertrek worden aangevraagd. Deze maatregel is bedoeld om het reisverkeer beter te controleren, niet per se om toeristen te weren.
Italië neemt unieke maatregelen
Venetië: toegangsbewijs voor dagjesmensen
In Venetië moeten bezoekers tussen april en juli 2025 een ticket kopen om de stad te betreden. Dit kost 5 euro, maar last-minute tickets zijn 10 euro. Kinderen tot 14 jaar en mensen die overnachten in Venetië hoeven geen ticket te kopen.
Strandlimieten en boetes in kustgebieden
Populaire stranden op Sicilië en Sardinië hebben een bezoekerslimiet om milieuschade te voorkomen. Voor sommige stranden, zoals Cala Goloritze, moet je een ticket kopen. Op andere plekken, zoals Spiaggia La Pelosa, is vooraf reserveren verplicht.
In Portofino kun je een boete krijgen als je selfies maakt en het verkeer ophoudt. Dit kost je 275 euro. Ook in Cinque Terre gelden regels: slippers zijn hier verboden. Wie ongeschikte schoenen draagt, kan een boete krijgen tot 2.500 euro.
Bezoekerslimieten en campagnes
Griekse eilanden: beperking cruisepassagiers
Op Mykonos en Santorini mogen dagelijks maximaal 8.000 cruisepassagiers aan land komen. Hiermee willen de eilandbesturen de toeristendruk verminderen.
Amsterdam: toeristen ontmoedigen
In Nederland probeert Amsterdam massatoerisme te beperken met campagnes. De ‘Stay Away’-campagne richtte zich vooral op feesttoeristen. Video’s lieten de negatieve gevolgen van overmatig feesten zien. Nu wijst een website bezoekers op regels die passen bij het soort vakantie dat ze plannen.
Steeds meer bestemmingen nemen maatregelen om massatoerisme te beperken. Als toerist is het belangrijk om je goed voor te bereiden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Veel regels richten zich op gedragsverandering en het beschermen van natuur en inwoners. Dit helpt om deze prachtige plekken leefbaar te houden.
Bron: Radar