2. Pincet
Pincetten kunnen vol bacteriën en andere ziektekiemen zitten doordat ze in de buurt komen van de huid of van andere schoonheidsvoorwerpen die ziektekiemen bevatten, maar de echte problemen ontstaan als pincetten in aanraking komen met een open wondje. Dat klinkt nogal dramatisch, maar zo’n wondje kan zo onbeduidend zijn als het wondje dat ontstaat door het verwijderen van een ingegroeid haartje (doe dat niet, er zijn andere, betere manieren!) of het wondje dat je per ongeluk met de pincet veroorzaakt.
3. Scheermesjes
Scheermesjes delen is iets wat je echt nooit moet doen. Scheermesjes snijden niet alleen haar, ze pikken ook huidcellen, bacteriën en vuil op van het huidoppervlak. En dat is op zijn best: de meeste mensen snijden zich tijdens het scheren per ongeluk, waardoor het scheermesje blootgesteld wordt aan infecties of ziektes in het bloed. Je eigen scheermes is al vuil genoeg, het is niet nodig het van iemand anders te lenen (of hen het jouwe te laten lenen). Als je toch het scheermes van iemand anders moet gebruiken, vervang dan op z’n minst de scheerkop voor en na gebruik.
4. Badspons
Veel schoonheidsspecialisten en dermatologen raden aan je badspons weg te gooien omdat hij een broedplaats is voor schimmels en bacteriën (je handen zijn veel schoner in gebruik en vrij van lading!). Maar als je een die-hard fan bent van badsponzen, zorg er dan voor dat ze van jou en van jou alleen zijn, want ze delen is de gemakkelijkste manier om zowel de microscopische ziektekiemen op je lichaam als die uit de douche te delen.
5. Zeep
Een stuk zeep is een gemakkelijke plek om de bacteriën van elke douchebeurt op te vangen. Dus de zeep van iemand anders gebruiken of je eigen stuk lenen, tegen je intuïtie in, is niet bepaald hygiënisch. Delen is ok als je een liefhebber bent van het hygiënischer neefje van het stuk zeep, de douchegel (zolang die in een knijpbare verpakking zit).
6. Handdoeken
We moeten vermelden dat gebruikte handdoeken (of washandjes) niet gedeeld mogen worden, om dezelfde reden dat badsponzen niet gedeeld mogen worden. Als je een handdoek moet lenen van iemand bij wie je logeert (of omgekeerd), doe jezelf dan een plezier en doe hem voor en na gebruik in de was.
7. Mascara (en andere oogmake-up)
Iemands mascara lenen is echt niet de moeite waard om bindvliesontsteking van te krijgen. Ogen zijn vatbaarder voor bacteriële infecties dan de huid en de stick van de mascara is niet minder vol dan andere verzorgingsproducten. Hetzelfde geldt voor eyeliner en oogschaduw (en de kwastjes!).
8. Make-up kwasten
Het is gemakkelijk om te denken dat je een week lang de blush en kwasten van je zus kunt gebruiken in plaats van je eigen spullen mee te nemen. Maar ook make-up kwasten hebben af en toe een bad nodig, zelfs als ze maar door één persoon gebruikt worden. De ziektekiemen en bacteriën die op iemands gezicht en/of make-up kwasten kunnen zitten worden gemakkelijk op de huid van iemand anders overgedragen, wat acne kan veroorzaken (of verergeren), samen met andere mogelijke bacteriële problemen.
9. Lipstick en lippenbalsem
Producten die in contact komen met uw mond maken de overdracht van virussen, bacteriën en schimmelinfecties nog gemakkelijker. Veel ziekten, zoals een verkoudheid of griep, worden verspreid door speeksel en slijm. Het delen van producten voor de lippen maakt ook de weg vrij voor de overdracht van virussen, zoals het herpes simplex virus 1 (HSV-1), dat u vatbaar maakt voor een koortslip.
10. Producten in potjes
Oogcrème, lipgloss, concealer, rouge: elk product dat in een potje verpakt zit, mag je niet met iemand anders delen. Als je je vingers (wie weet wat er op zit) erin moet steken, je gezicht/huid/lippen/ogen moet aanraken en ze er dan weer in moet stoppen, wil je niet dat de vingers van iemand anders er ook in zitten.
11. Tandenborstel en tandpasta
Je tandenborstel is misschien een nogal voor de hand liggende (je mond is een broeinest voor honderden soorten ziektekiemen), maar tandpasta is ook iets dat niet geschikt is om te delen. Bedenk dat de meeste mensen met hun tandenborstel de opening van de tandpasta aanraken als ze hem naar buiten duwen, dus dit is een andere, minder directe, manier om ziektekiemen van de ene op de andere mond over te brengen. (Wist je dat je je tandenborstel minstens elke drie tot vier maanden moet vervangen?)
12. Deodorant stick of roller
We oordelen niet, maar je deodorant is waarschijnlijk al vies genoeg door de bacteriën in je zweet, dus voeg daar niet het vuil van andermans oksel aan toe. Gebruik je een deodorant of antiperspirant in een spuitbus? Het is waarschijnlijk beter om er een snufje van te delen.