Lavendel is een prachtige, heerlijk geurende plant die veel mensen graag in hun tuin zetten. Hij ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook vrij makkelijk te verzorgen. Toch maken veel mensen fouten bij het snoeien van lavendel. Daardoor wordt de plant kaal of groeit hij minder goed. Als je lavendel mooi vol en gezond wilt houden, is het belangrijk dat je hem op de juiste manier én op het juiste moment snoeit.
Wanneer lavendel snoeien?
Lavendel moet je twee keer per jaar snoeien: een keer in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer. De eerste snoeibeurt doe je zodra er geen strenge vorst meer komt. Dat is meestal tussen half maart en begin april.
Kijk vooral naar het weer in jouw omgeving. Woon je ergens waar het snel warmer wordt? Dan kun je iets eerder beginnen. In koudere gebieden kun je beter nog even wachten.
Het belangrijkste is dat je de plant snoeit voordat hij nieuwe scheuten maakt. Dan kan hij al zijn energie stoppen in frisse, jonge takken. Die zorgen voor een gezonde, volle groei en later ook voor bloemen.
De tweede snoeibeurt, de zogenaamde zomersnoei, doe je alleen als je wilt dat de lavendel nog een keer bloeit. Deze snoei doe je na de eerste bloei, maar voordat de plant zaad maakt. Dit is meestal rond half juli, en uiterlijk begin augustus. Let dus goed op wanneer jouw lavendel is uitgebloeid.
Hoe snoei je lavendel op de juiste manier?
Of je nu in het voorjaar of in de zomer snoeit, het is belangrijk dat je alleen de jonge, groene delen van de plant knipt. Ga dus niet te diep en knip nooit in het oude, houtachtige deel van de lavendel.
Dat kan er namelijk voor zorgen dat de plant stopt met groeien op die plek. Tegelijk moet je ook niet te oppervlakkig snoeien, want dan groeit de lavendel slordig en ongecontroleerd.
Gebruik altijd een scherpe snoeischaar en wees niet bang om flink te knippen – zolang je het maar op de juiste plek doet. Een stevige, maar doordachte snoeibeurt zorgt ervoor dat je lavendel gezond blijft, mooi in vorm blijft en volop blijft bloeien.
Belangrijke tips voor het snoeien
Voorjaarssnoei: Knip ongeveer tweederde van de plant weg. Let erop dat je niet in het oude hout knipt.
Zomersnoei: Verwijder de uitgebloeide bloemen en knip ongeveer een derde van de groene takken terug.
Houd de vorm mooi: Probeer de plant rond of bol te snoeien. Dat zorgt ervoor dat hij mooi vol blijft.
Na de snoei: Geef een beetje water en eventueel wat organische mest om de plant een boost te geven.
Gebruik goed gereedschap: Een scherpe snoeischaar voorkomt dat je de takken kneust of beschadigt.
Als je dit goed doet, krijgt je lavendel weer frisse energie om nieuwe bloemen te maken. Combineer dit met genoeg zonlicht en regelmatig water geven, en je plant zal weer volop bloeien.
Wat doe je met de afgeknipte lavendel?
Gooi de gesnoeide takjes niet meteen weg! Je kunt er namelijk nog van alles mee doen. Lavendel is niet alleen mooi, maar ook heel bruikbaar in en om het huis. Hieronder een paar leuke ideeën om zelf aan de slag te gaan:
Maak geurzakjes: Stop de gedroogde bloemen in een klein zakje van stof en leg het in je kledingkast of onder je kussen. Het ruikt heerlijk en helpt motten weg te houden.
Maak lavendelolie: Doe de bloemen in een pot met olie en laat het een paar weken trekken. Zo krijg je je eigen rustgevende olie.
Baden met lavendel: Doe de bloemen in een stoffen zakje en leg dit in je badwater voor een ontspannend bad.
Natuurlijk bestrijdingsmiddel: Kook de bloemen met water, laat afkoelen en giet het in een plantenspuit. Het helpt tegen bladluizen, mieren en muizen.
Veelgestelde vragen over lavendel snoeien
Welke soorten lavendel zijn winterhard?
Niet alle lavendelsoorten kunnen goed tegen de kou. Maar de ‘echte lavendel’ – ook wel Lavandula angustifolia genoemd – is een winterharde soort. Bekende rassen zoals ‘Hidcote Blue’ en ‘Munstead’ kunnen temperaturen tot -15 graden Celsius aan. Deze soorten zijn dus geschikt voor het Nederlandse klimaat en blijven jaar na jaar mooi.
Wanneer moet je lavendel juist nÃet snoeien?
Snoei lavendel nooit als het nog vriest of als er binnenkort nog vorst wordt verwacht. Verse snoeiwonden zijn gevoelig voor kou en kunnen schade veroorzaken. Ook snoeien in de late herfst is geen goed idee, want dan heeft de plant niet genoeg tijd om te herstellen. Verder is het af te raden om tijdens de bloei te snoeien, want dan haal je de bloemen weg waar je juist zo van geniet.
Hoe verzorg je lavendel in een pot?
Lavendel groeit niet alleen goed in de tuin, maar ook in potten op je balkon of terras. Zet de pot op een zonnige plek en gebruik aarde die goed water doorlaat. Zorg dat overtollig water weg kan lopen, want lavendel houdt niet van natte voeten.
Geef pas water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Na de bloei en in het voorjaar kun je de plant licht snoeien, zodat hij mooi compact blijft. Gebruik af en toe een beetje mest met extra kalium om de groei te stimuleren.
Extra tips om je lavendel nog mooier te maken
Lavendel is een makkelijke plant, maar met wat extra aandacht kun je er nóg meer van genieten. Hier zijn nog wat handige tips:
Plant lavendel op de juiste plek: Zet hem op een zonnige, beschutte plek. Hoe meer zon, hoe meer bloemen.
Zorg voor luchtige grond: Lavendel houdt van droge, kalkrijke grond. Meng eventueel wat zand door je tuinaarde.
Laat de grond niet te nat worden: Vooral in potten is het belangrijk dat het water weg kan. Te veel vocht kan wortelrot veroorzaken.
Plant lavendel in groepen: Dan komt de geur nog beter tot zijn recht, en het ziet er prachtig uit.
Vervang oude planten op tijd: Na zo’n 5 tot 7 jaar worden lavendelstruiken vaak houterig en minder vol. Vervang ze dan voor nieuwe stekken of jonge planten.
Geniet jaar na jaar van een volle, geurige lavendelstruik
Met een paar simpele snoeitips en wat basisverzorging kun je jarenlang genieten van gezonde, volle lavendelstruiken. Of je nu een paar planten in je tuin hebt of potten op je balkon, lavendel is een dankbare plant die met een beetje liefde elk jaar weer prachtig bloeit. Snoei dus op tijd, knip met beleid en maak iets moois van de takjes die je overhoudt – zo heb je dubbel plezier van deze heerlijke plant.