Lig je net in bed voor een welverdiende nachtrust, maar word je geplaagd door hartkloppingen? Hartkloppingen kunnen vervelend en beangstigend zijn, vooral wanneer je probeert te ontspannen voor het slapengaan. Wat zou de oorzaak kunnen zijn van deze nachtelijke hartkloppingen en wat kun je eraan doen? We zullen ook bespreken wanneer het raadzaam is om contact op te nemen met je huisarts.
Mogelijke oorzaken van hartkloppingen ‘s nachts
Soms kun je gedurende de dag hartkloppingen ervaren, maar ’s nachts lijken ze opvallender te zijn. Er zijn specifieke factoren die hartkloppingen ’s nachts kunnen veroorzaken. Herken je een van de volgende oorzaken?
1. Mentale gezondheid
De invloed van je mentale gezondheid op je hart mag niet worden onderschat. Stress, depressie en intense emoties zoals woede kunnen invloed hebben op je hartslag. Als je ’s nachts piekert, kunnen deze emoties de oorzaak zijn van je hartkloppingen. Het is belangrijk om professionele hulp te overwegen, bijvoorbeeld van een psycholoog.
2. Koffie en alcohol
Het drinken van koffie of alcohol, vooral laat op de avond, kan je hartslag beïnvloeden, vooral als je niet voldoende water drinkt om te compenseren. Cafeïne kan je hartslag en bloeddruk verhogen, terwijl alcohol invloed heeft op de spiercellen in je hart.
3. Te weinig water
Onvoldoende hydratatie gedurende de dag kan ervoor zorgen dat je lichaam moeite heeft om elektrolyten in balans te houden. Elektrolyten zijn belangrijk voor je vochtbalans, zenuwstelsel en spieren, wat invloed kan hebben op je hartslag en mogelijk de oorzaak is van nachtelijke hartkloppingen.
4. Suikerpieken
Suikerinname kan ook van invloed zijn op je hartslag. Als je ’s avonds veel suikerrijk voedsel eet, zoals ijs of koekjes, kun je ’s nachts last krijgen van een plotselinge stijging van je bloedsuikerspiegel, wat je hartslag kan verhogen.
5. Slaaphouding
Zelfs je slaaphouding kan invloed hebben op je hartslag en bloeddruk. Wanneer je gaat liggen, moeten je hart en bloedvaten zich aanpassen aan je nieuwe positie. Er is enig onderzoek dat suggereert dat slapen op je zij, vooral op je linkerzij, je hartslag kan verhogen. Hoewel meer onderzoek nodig is, kan het veranderen van slaaphouding mogelijk helpen.
6. Roken
Roken kan ook leiden tot hartkloppingen, wat een extra reden kan zijn om te overwegen te stoppen met roken.
Als je ’s nachts last hebt van hartkloppingen, is het belangrijk om niet in paniek te raken. Hier zijn enkele stappen die kunnen helpen:
Wat te doen als je ‘s nachts hartkloppingen hebt
- Drink een glas water om je vochtbalans op peil te brengen.
- Probeer van slaaphouding te veranderen. Lig bijvoorbeeld op je rug, draai naar de andere zijde of ga iets rechterop zitten met een kussen in je rug.
- Doe ontspanningsoefeningen, zoals die worden aanbevolen door experts.
- Zoek afleiding als de bovenstaande tips niet werken. Soms kan je obsessieve aandacht voor je hartslag angst veroorzaken, wat de hartkloppingen kan verergeren. Lees een boek, luister naar een podcast of doe iets ontspannends om je gedachten te verzetten.
Wanneer moet je contact opnemen met een huisarts?
Hartkloppingen zijn vaak onschuldig, vooral als ze binnen enkele minuten vanzelf verdwijnen en je verder geen andere klachten hebt. Als je echter regelmatig last hebt van ernstige hartkloppingen die steeds erger worden of als je je niet kunt identificeren met een van de bovenstaande mogelijke oorzaken, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Je huisarts kan je hartritme controleren en je eventueel doorverwijzen indien nodig.
Bel onmiddellijk je huisarts of 112 als je naast hartkloppingen ook last hebt van:
- Pijn op de borst
- Kortademigheid of benauwdheid
- Duizeligheid
- Flauwvallen
- Misselijkheid
- Overmatig zweten
- Bleekheid
Deze symptomen kunnen wijzen op ernstigere medische problemen, en het is van cruciaal belang om onmiddellijk medische hulp te zoeken.
Bron: Margriet