Kim (39) heeft haar huis al helemaal in kerstsferen gebracht. De boom staat prachtig versierd in de woonkamer. Overal hangen lampjes, en de eettafel is bijna klaar voor het feest. Dit jaar organiseert Kim het kerstdiner voor de hele familie, maar met een bijzondere twist: iedereen betaalt €75 per persoon om mee te eten.
Waarom geld vragen?
“Het klinkt misschien gek, maar ik wil er een beetje aan verdienen,” zegt Kim lachend. Haar familie reageerde wisselend op het nieuws. “Mijn zus keek me aan alsof ik gek was. Ze zei: ‘75 euro? Dat is bijna net zoveel als uit eten gaan!’ Maar toen ik uitlegde hoeveel tijd en geld erin zit, begreep ze het beter.”
Kim vindt een kerstdiner allesbehalve goedkoop. “Ik wil geen goedkope producten op tafel zetten. Alles is duurder geworden, van de kalkoen tot de wijn.” Het idee om gasten te laten betalen kwam door een gesprek met een vriendin. “We rekenden samen uit hoeveel het zou kosten, en het bedrag was schrikbarend. Toen grapte ze: ‘Laat iedereen gewoon meebetalen.’ Dat zette me aan het denken.”
Gemengde reacties in de familie
De keuze om een prijskaartje aan het diner te hangen, was niet makkelijk. “Ik wist dat sommige familieleden het raar zouden vinden,” geeft Kim toe. Haar broer Ron reageerde dan ook kritisch. “Hij zei: ‘Waarom moet ik ineens betalen voor iets wat altijd gratis was?’ Maar toen ik vertelde dat hij een luxe vijfgangendiner krijgt met topwijnen, vond hij het uiteindelijk prima.”
Niet iedereen reageerde positief. Tante Annette besloot af te zeggen. “Ze vindt het idee niet prettig, en dat respecteer ik. Niemand wordt gedwongen om te komen.” Haar moeder, daarentegen, was enthousiast. “Ze zei: ‘Alles is tegenwoordig duurder, goed dat je het zo doet.’ Ze begrijpt hoe stressvol een kerstdiner kan zijn, want ze heeft het jarenlang zelf georganiseerd.”
Een avond van restaurantkwaliteit
Kim wil laten zien dat het bedrag van €75 een goede investering is. “Het wordt geen simpel diner,” benadrukt ze. “We beginnen met een luxe amuse en kreeftensoep. Het hoofdgerecht is een perfect gegaarde kalkoen, gevolgd door een uitgebreid dessertbuffet. Alles met zorgvuldig gekozen wijnen van hoge kwaliteit.”
Hoewel het idee gevoelig ligt, staat Kim achter haar keuze. “Kerst draait om samen zijn, maar ik wil mezelf niet over de kop werken. Dit is een manier om het haalbaar te maken. Als je uit eten gaat, betaal je ook voor de ervaring. Waarom zou dat thuis anders zijn?”
Of deze aanpak de nieuwe standaard wordt, blijft afwachten. Maar Kim ziet het als een eerlijke balans tussen gezelligheid en waardering voor haar inspanningen.
Bron: Nieuwslive