Ah, de liefde is prachtig, maar soms ook complex, vooral als er ruzie in het spel komt. Dan kunnen de gemoederen hoog oplopen en wordt er met deuren geslagen. Ruzie maken lijkt een normaal onderdeel van relaties.
Maar wist je dat er verschillende manieren zijn om ruzie te maken? Elke stijl heeft zijn eigen kenmerken.
De vele gezichten van conflict
Conflict is een onvermijdelijk onderdeel van samenleven, vooral omdat we allemaal verschillend zijn. Deze verschillen leiden tot unieke manieren van meningsuiting en verdediging. Er zijn specifieke stijlen van ruziemaken die vaak terugkeren in relaties.
Als je deze stijlen herkent, kun je effectiever communiceren tijdens een conflict.
Beverley Blackman, een ervaren psychotherapeut, legt uit dat mensen verschillende rollen aannemen tijdens ruzies, vaak beïnvloed door hun opvoeding
.
Vier stijlen van ruziemaken volgens Beverley Blackman
Hier zijn de vier stijlen die zij onderscheidt:
Aanvallen: Deze stijl kenmerkt zich door direct de ander aan te wijzen als fout. Mensen die deze stijl gebruiken, beginnen hun zinnen vaak met “jij doet” en zijn gedreven door frustratie of woede. Het probleem hierbij is dat je vaak niet communiceert wat je echt verwacht van de ander, maar je focust op wat je stoort.
Verdedigend: Deze stijl komt naar voren als reactie op een aanval. Iedereen verdedigt zichzelf graag. Volgens Blackman is dit een natuurlijke reactie, maar het lost zelden iets op. Het leidt vaak tot een patstelling waarbij alleen met ja of nee geantwoord kan worden.
Terugtrekken: Terugtrekken kan de situatie op twee manieren beïnvloeden. Als je de persoon bent die zich terugtrekt, doe je dit vaak uit angst en omdat je geen< ruzie wilt. Dit kan echter averechts werken en meer frustratie oproepen bij de ander. Als je aan de andere kant staat, kun je de neiging krijgen de ander te 'achtervolgen' om het probleem op te lossen, wat vaak leidt tot nog meer frustratie.Open: De meest effectieve stijl is open zijn. Rustig blijven en openstaan voor de ander tijdens een ruzie kan leiden tot gezonde discussies. Deze aanpak zorgt ervoor dat beide partijen zich begrepen voelen, er wordt geluisterd en samen wordt er naar een oplossing gezocht.
Het belang van goede communicatie in conflicten
Het herkennen van deze ruziestijlen kan een enorm verschil maken in hoe je conflicten in relaties aanpakt. Door te begrijpen welke stijl je zelf neigt te gebruiken, kun je werken aan effectievere communicatie die niet alleen helpt om problemen op te lossen, maar ook om je relaties te versterken.
Goede communicatie tijdens een conflict is essentieel voor een gezonde relatie, waarin beide partners zich gehoord en gewaardeerd voelen.