Veel mensen bewaren aardappelen vaak op een donkere en koele plek, zoals aanbevolen op de verpakking. Dit is belangrijk omdat aardappelen niet goed tegen zonlicht kunnen. Maar waarom precies?
En wat gebeurt er als aardappelen toch blootgesteld worden aan licht? Een onderzoek naar deze vragen onthult enkele verrassende feiten over de risico’s die dit met zich meebrengt.
Uitlopers en solanine
Aardappelen die te lang in het licht liggen, gaan uitlopers vormen en kunnen groene vlekken krijgen. Dit gebeurt ook als ze gewoon te lang liggen. Deze uitlopers en groene plekken zijn gevaarlijk om te eten omdat ze solanine bevatten.
Solanine is een natuurlijk gif dat de aardappel helpt te overleven door schadelijke schimmels en insecten weg te houden. Hoewel dit gif nuttig is voor de aardappel, is het ook giftig voor mensen.
Wat te doen met solanine?
Hoewel het koken van aardappelen het solaninegehalte vermindert, wordt het niet volledig afgebroken. Het is dus essentieel om de uitlopers en de groene delen van de aardappel goed te verwijderen voordat je ze kookt.
Het consumeren van kleine hoeveelheden solanine kan leiden tot een branderig gevoel in de mond en een bittere smaak. Gelukkig is een klein beetje van deze giftige stof niet gevaarlijk, maar grote hoeveelheden kunnen serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken zoals diarree, braken en duizeligheid.
In zeldzame gevallen kan het zelfs leiden tot bewusteloosheid of ademhalingsproblemen.
Hoe bereid je veilige aardappelen?
Moderne aardappelrassen bevatten meestal al minder solanine. Om echter zeker te zijn dat je veilige aardappelen eet, is het belangrijk ze goed te inspecteren voordat je ze bereidt. Wil je aardappelen met schil eten, kies dan voor verse exemplaren.
Zijn de aardappelen ouder, controleer ze dan extra zorgvuldig op groene plekken en uitlopers. Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je veilig kunt genieten van dit populaire knolgewas.
Bron: KRO NCRV