Infovandaag
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact
No Result
View All Result
Infovandaag
No Result
View All Result
Home Huis & Tuin

Je gras geel door het zwembad? Met deze simpele truc is je gras binnen no-time weer groen!

Milou van Moors by Milou van Moors
1 juli 2025

Het is verleidelijk om op warme dagen een zwembadje op het gras te zetten of tuinmeubels neer te zetten voor de schaduw. Toch kan dat slecht uitpakken voor je gazon. Het gewicht van zo’n voorwerp zorgt ervoor dat het gras verstikt. De afdruk is vaak goed zichtbaar, met gele of dode plekken als gevolg. Gelukkig zijn er manieren om je grasmat weer mooi groen te krijgen. In dit artikel lees je hoe je beschadigd gras herstelt, wat je kunt doen om erger te voorkomen en wanneer je beter nieuw gras kunt zaaien.

Gras kan best wat hebben, maar niet alles

Gras is van nature een sterke plant. Het overleeft prima een droge zomer of een paar hete dagen zonder regen. Toch zijn er grenzen. Vooral als je zwaar tuinmeubilair, een parasolvoet of een zwembad op het gazon zet, krijgt het gras het zwaar te verduren. Het raakt dan verstikt omdat het geen zonlicht en lucht meer krijgt. Dit zorgt ervoor dat het gras slap wordt, geel kleurt of zelfs afsterft.

Wil je toch spullen op je gras zetten, verplaats ze dan regelmatig. Door bijvoorbeeld een tafel of stoel elke paar dagen op een andere plek te zetten, krijgt het gras de kans om te ademen en vocht op te nemen. Bij een zwembad is dat een ander verhaal. Dat kun je vaak niet zomaar verschuiven, zeker als het gevuld is met water. Staat het zwembadje langer dan twee weken op dezelfde plek? Dan is de kans groot dat het gras onder het badje niet meer te redden is. Maar als het korter staat, kun je proberen het gras weer tot leven te brengen.

Geel en plat gras herstellen: zo pak je het aan

Als gras bedekt is, krijgt het geen licht, zuurstof of vocht. Daardoor kan het al na één dag gelig worden. Het heeft geen zin om er een matje onder te leggen, want dat houdt het probleem niet tegen. Wat helpt dan wel? Er zijn een paar eenvoudige stappen die je kunt volgen om je gras weer op te knappen.

Begin met het voorzichtig harken van de aangetaste plek. Daarmee haal je los gras weg en geef je ruimte aan nieuw groen. Geef daarna wat water, vooral als het al dagen niet geregend heeft. Let erop dat je niet met een harde straal sproeit, want dan druk je het gras juist plat. Gebruik dus liever een fijne nevel of gieter met een zachte straal. Laat ook zeker geen zwembadwater zomaar op het gazon lopen. Dat is vaak te veel water in één keer. Bovendien is het water soms behandeld met chloor of andere middelen, en dat is niet goed voor je gras. Gooi het water liever ergens anders in de tuin waar je planten of struiken staan.

Extra zuurstof geven aan de bodem

Soms heeft je gazon wat extra hulp nodig om weer goed te kunnen ademen. Je kunt dan met een tuinvork of speciale prikrol gaatjes maken in de bodem. Dit heet beluchten. Door die kleine gaatjes kan lucht en water beter bij de wortels van het gras komen. Zeker als het lang droog is geweest of als de grond erg vast zit, kan dit een groot verschil maken.

Ook het maaien van het gras kan helpen. Meestal is het in de zomer slim om het gras niet te kort te maaien, omdat de zon anders te veel schade aanricht. Maar als je een afdruk ziet van een zwembad of zwaar object, kan het een keer helpen om het gras iets korter te maaien. Zo ziet het er netter uit en krijgt het gras meer ruimte om zich te herstellen. Maai het echter nooit korter dan vier centimeter, anders wordt het extra kwetsbaar.

Geef onkruid geen kans

Op plekken waar het gras het moeilijk heeft, grijpt onkruid zijn kans. Die plantjes groeien vaak sneller en nemen zo de ruimte van het gras in. Zie je onkruid op de plek waar je zwembad of parasol heeft gestaan? Trek het dan zo snel mogelijk weg. Daarmee geef je het gras weer lucht en ruimte om sterker terug te komen.

Wanneer je merkt dat het gras slecht herstelt, kan het helpen om het wat voeding te geven. Mest strooien helpt bijvoorbeeld als de temperatuur iets is gezakt en het niet meer zo warm is. Blijft het een tijdje onder de twintig graden? Dan is het een goed moment om mest te gebruiken. Heb je nog geen kalk gestrooid dit jaar? Dan is augustus een prima maand om dat alsnog te doen. Kalk zorgt ervoor dat de bodem minder zuur wordt, en dat helpt het gras bij het opnemen van voedingsstoffen.

Nieuwe graszoden leggen of bijzaaien

Soms is de schade helaas niet meer te herstellen. Dan zie je na een paar weken nog steeds kale of dode plekken op het gazon. In dat geval kun je ervoor kiezen om die stukken opnieuw in te zaaien of graszoden te leggen. Dat klinkt als veel werk, maar het is eigenlijk best eenvoudig. Verwijder het beschadigde gras, maak de grond los en egaliseer het oppervlak. Daarna kun je graszaad strooien of stukjes graszoden leggen. Zorg ervoor dat je regelmatig sproeit, zodat het nieuwe gras goed kan wortelen.

Let er wel op dat je dit niet doet tijdens een hete en droge periode. Kies liever een moment waarop het iets koeler is, bijvoorbeeld aan het eind van de zomer of in het begin van de herfst. Zo heeft het nieuwe gras de tijd om sterk te worden voordat de winter begint.

Een gezond gazon vraagt wat aandacht, maar met de juiste zorg kun je zelfs beschadigd gras weer mooi groen krijgen. Zorg voor lucht, licht, water en voeding en je zult zien dat je grasmat snel weer opleeft. Of je nu te maken hebt met een afdruk van een zwembad of andere schade, er is bijna altijd iets aan te doen.

Bron: Maxvandaag

Lees meer ➜ Lees meer ➜

MEEST GELEZEN

  • Zo kom je van die stinkende geur en maden in de groene container af!

    Zo kom je van die stinkende geur en maden in de groene container af!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zo herken je een hitteberoerte (en dit zijn de gevaren en hoe je het kunt voorkomen)

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Acteur Huub Stapel neemt heftig besluit: “Ik ben gestopt”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
- ADVERTENTIE -

© 2024 Infovandaag.

No Result
View All Result
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact

© 2024 Infovandaag.