Griep is vervelend, maar meestal knap je na een week weer op. Toch kan het in sommige gevallen ernstiger worden. Als je klachten verergeren en je last krijgt van benauwdheid, hartkloppingen en extreme zwakte, kan dit wijzen op sepsis. Dit is een ernstige complicatie die snel medische hulp vereist.
Wat is sepsis?
Sepsis begint altijd met een infectie, veroorzaakt door bacteriën, virussen of schimmels. Als je lichaam de infectie niet goed onder controle krijgt, kunnen de ziekteverwekkers in je bloed terechtkomen. Dit zorgt ervoor dat je immuunsysteem te heftig reageert. Niet alleen de ziekteverwekkers worden aangevallen, maar ook belangrijke organen zoals de longen, het hart en de nieren kunnen beschadigd raken.
Als sepsis niet op tijd behandeld wordt, kan het levensbedreigend zijn. Daarom wordt het beschouwd als een medisch noodgeval dat directe behandeling nodig heeft. In de volksmond wordt sepsis ook wel bloedvergiftiging genoemd, al is het technisch gezien geen vergiftiging.
Hoe herken je sepsis?
Mensen met sepsis voelen zich extreem ziek. Typische waarschuwingssignalen zijn een snelle hartslag, moeite met ademhalen en een algeheel gevoel van uitputting. Ook kunnen er plotselinge gedragsveranderingen optreden, zoals verwarring of sufheid. Andere symptomen zijn een lage bloeddruk en een klamme, soms blauw verkleurde huid.
Bij vermoeden van sepsis is het belangrijk om snel medische hulp in te schakelen. Bel in dat geval direct de spoeddienst via 112 of raadpleeg de huisartsenpost.
Wie loopt extra risico?
Iedereen kan sepsis krijgen, maar sommige groepen lopen een hoger risico. Vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem moeten extra voorzichtig zijn. Dit geldt onder andere voor ouderen boven de 60, zwangere vrouwen, pasgeborenen en mensen met chronische ziekten zoals diabetes, hartproblemen of longaandoeningen. Ook kankerpatiënten en mensen met hiv/aids zijn kwetsbaarder.
Hoe griep kan leiden tot sepsis
Een griepvirus kan op twee manieren tot sepsis leiden. Ten eerste kan het virus zelf een overdreven immuunreactie veroorzaken. Daarnaast kan het lichaam verzwakt raken door griep, waardoor bacteriën makkelijker een longontsteking kunnen veroorzaken. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van sepsis. Volgens infectioloog professor Mathias Pletz van het Universitair Ziekenhuis Jena is het daarom belangrijk om goed op je lichaam te letten en bij ernstige klachten tijdig medische hulp te zoeken.
Bron: fit for fun