In Nederland worden er steeds meer fietsen gestolen. Uit cijfers van Independer blijkt dat er in 2024 al 86.220 fietsen zijn gestolen. Dat is ongeveer dertig procent meer dan vijf jaar geleden. Vooral elektrische fietsen zijn vaak het doelwit van dieven. Volgens het Verbond van Verzekeraars verdwijnen er elke dag wel 200 tot 300 e-bikes.
Niet iedereen doet aangifte als zijn of haar fiets wordt gestolen. Michel Ypma van Independer denkt dat het werkelijke aantal diefstallen nog veel hoger ligt. Steeds meer mensen hebben tegenwoordig een e-bike. Daardoor stijgt ook het aantal meldingen. Mensen doen pas aangifte als ze verzekerd zijn en een vergoeding willen krijgen.
Waar en hoe fietsen vaak worden gestolen
Fietsdieven kijken goed waar een fiets staat en hoe goed die op slot zit. E-bikes worden daarom vaak buitgemaakt bij stations, op straat of zelfs bij mensen thuis. Denk aan garages, schuren of bedrijfspanden. Elias van Hees van het Verbond van Verzekeraars zegt dat er strengere eisen komen voor het verzekeren van fietsen. Vooral dure fietsen zoals e-bikes en bakfietsen moeten extra goed worden vastgezet.
Een goed slotgebruik is erg belangrijk. Zorg altijd voor een vast ringslot én een extra slot. Zet je fiets met dat tweede slot vast aan iets stevigs, zoals een rek of paal. Dat geldt ook voor thuis, want bijna een derde van de diefstallen gebeurt gewoon bij de woning.
In Amsterdam worden de meeste fietsen gestolen. Daar verdwenen vorig jaar 10.810 fietsen. Dat zijn er meer dan in vijf provincies samen. Ook kleinere gemeenten lopen risico. In Heemstede waren er 23,3 diefstallen per 1000 huishoudens. In Veere lag dat bijna net zo hoog. Opvallend is dat in zes van de tien risicogemeenten veel studenten wonen. In Renswoude en Schiermonnikoog zijn dit jaar geen diefstallen gemeld.
Top 10 gemeenten met meeste fietsdiefstallen in 2024
Hieronder zie je de tien gemeenten waar in 2024 de meeste fietsdiefstallen zijn gemeld:
-
Amsterdam – 10.810 gestolen fietsen
-
Rotterdam – 4.705 gestolen fietsen
-
Den Haag – 3.940 gestolen fietsen
-
Utrecht – 3.255 gestolen fietsen
-
Eindhoven – 2.130 gestolen fietsen
-
Groningen – 1.865 gestolen fietsen
-
Tilburg – 1.780 gestolen fietsen
-
Nijmegen – 1.540 gestolen fietsen
-
Leiden – 1.490 gestolen fietsen
-
Breda – 1.380 gestolen fietsen
In deze steden is het dus extra belangrijk om je fiets goed op slot te zetten, ook als je maar even weg bent.
Niet overal dezelfde trend
Ondanks de landelijke stijging zijn er ook provincies waar het juist beter gaat. In Utrecht daalde het aantal diefstallen met 575. Ook in Groningen, Friesland, Overijssel en Noord-Holland waren er minder meldingen dan het jaar ervoor.
Zuid-Holland laat de grootste stijging zien. In totaal werden daar 19.325 fietsen gestolen. Alleen al in Rotterdam verdwenen er 4705. Ook in andere provincies zoals Drenthe, Flevoland en Limburg zijn meer fietsen gestolen.
Michel Ypma waarschuwt dat een verzekering niet altijd uitkeert. Een fiets in een afgesloten schuur moet alsnog op slot staan. Anders heb je mogelijk geen recht op vergoeding. Buiten de deur heb je alleen met een speciale fietsverzekering dekking. Kijk daarom goed naar de voorwaarden en vergelijk verzekeringen goed.
Om fietsdiefstal te verminderen, is een campagne gestart. Verzekeraars en Stichting S.A.F.E. roepen op om alert te blijven. “Laat je e-bike niet stelen, ook niet als je maar kort stopt,” zegt Van Hees. Want alleen met bewust gedrag kunnen we het probleem kleiner maken.
Bron: AD