Infovandaag
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact
No Result
View All Result
Infovandaag
No Result
View All Result
Home Gezondheid

Iets eten op het vliegveld? Eet deze producten niet!

Milou van Moors by Milou van Moors
15 mei 2025

Veel mensen grijpen op het vliegveld snel naar een kant-en-klaar broodje of drankje voordat ze aan boord gaan. Toch is het slim om goed op te letten wat je kiest. Je wilt natuurlijk niet ziek worden vlak voor een vlucht. Helaas is dat risico groter dan je denkt. Eten en drinken op het vliegveld wordt niet altijd goed bewaard of schoongemaakt. Zelfs als iets normaal ruikt en smaakt, kun je er toch ziek van worden. Dat gebeurt vooral als het op de verkeerde temperatuur ligt of onhygiënisch wordt bereid. Het laatste wat je wilt, is met buikpijn in het vliegtuig stappen.

Man sitting on gang chair near window

Voedsel dat op het vliegveld wordt verkocht, moet aan strenge regels voldoen. Denk aan goed gekoeld bewaren, veilig ontdooien en hygiënisch bereiden. Als dat niet gebeurt, kunnen er makkelijk ziekteverwekkers ontstaan. We zetten hieronder de risicoproducten op een rij die je beter kunt vermijden én wat je dan wél kunt kiezen.

1. Drank uit automaten is vaak geen goed idee

Frisdrank of ijsthee uit een automaat lijkt handig, maar is niet altijd veilig. Zulke machines worden namelijk lastig schoon te maken. Daardoor kunnen er schimmels en bacteriën ontstaan, vooral op plekken waar de siroop door de leidingen loopt. In drukke vliegvelden is het risico nog groter, omdat de machines de hele dag worden gebruikt.

Binnenin die automaten ontstaat vaak een warme en vochtige omgeving. Dat is precies wat bacteriën zoals E. coli of listeria nodig hebben om te groeien. Vooral mensen met een zwakker immuunsysteem, zwangere vrouwen en ouderen lopen hierdoor extra risico. Ijstheeautomaten zijn zelfs berucht omdat ze suiker en vocht combineren, wat bacteriën aantrekt.

Wil je toch iets drinken? Ga dan liever voor een flesje of blikje dat goed afgesloten is. Ook warme dranken zoals koffie of thee zijn meestal veilig, omdat het hete water de bacteriën doodt. Let wel op als je melk of room toevoegt. Die moeten gekoeld blijven en mogen niet te lang op kamertemperatuur staan.

2. Kant-en-klare broodjes en salades zijn een risico

Broodjes en salades die klaar liggen in een koelkast zonder deur lijken handig, maar zijn vaak te warm bewaard. Als eten niet koel genoeg blijft, kunnen bacteriën zich snel verspreiden. Groente zoals sla, tomaat en meloen zijn daar extra gevoelig voor. Ook rauwe kiemgroenten, zoals taugé, kunnen gevaarlijk zijn, omdat ze groeien in vochtige en warme omstandigheden.

Burger with tomato and lettuce on white ceramic plate

Als je zo’n salade niet direct opeet, wordt het risico nog groter. Je weet tenslotte niet hoelang het al ligt te wachten. Kies daarom liever iets wat langer houdbaar is en goed verpakt zit, zoals noten, gedroogd fruit of een mueslireep. Beter nog: neem zelf wat mee van huis. Zo weet je wat je eet en hoef je niet teveel geld uit te geven.

3. Voorverpakte fruitbakjes zijn niet altijd veilig

Een bakje met gesneden fruit ziet er gezond uit, maar kan ook risico’s meebrengen. Zodra fruit is gesneden, verliest het zijn beschermende schil. Dat maakt het kwetsbaar voor bacteriën. Als het dan ook nog eens niet goed gekoeld ligt, kunnen er ziekteverwekkers ontstaan.

Kies daarom liever voor fruit dat je zelf moet pellen, zoals bananen, appels of sinaasappels. Die hebben van nature een schil die bacteriën buiten houdt. Bovendien zijn ze makkelijk mee te nemen en hoef je je geen zorgen te maken over koeling.

4. Pas op met sappen en zuivel

Verse sapjes of smoothies klinken gezond, maar kunnen gevaarlijk zijn als ze niet gepasteuriseerd zijn. Dat betekent dat het sap niet is verhit om bacteriën te doden. Vooral sappen van rauw fruit kunnen zo E. coli of salmonella bevatten, zeker als ze te warm bewaard worden.

Two green and yellow plastic cups

Hetzelfde geldt voor rauwe melk, kazen of yoghurt die niet gepasteuriseerd zijn. Kies liever producten die duidelijk als gepasteuriseerd zijn aangeduid. Die zijn verhit en daardoor veel veiliger. Ook hierbij geldt: neem alleen iets uit de koeling dat goed afgesloten is.

Smoothies kun je het best vermijden op het vliegveld, omdat je nooit zeker weet hoe schoon het apparaat is of hoe vers de ingrediënten zijn. In plaats daarvan is het veiliger om voor een flesje sap te gaan dat uit een gesloten verpakking komt.

5. Rauwe vis is geen verstandige keuze

Sushi of andere rauwe vis op het vliegveld klinkt misschien lekker, maar is niet zonder risico. Vis moet op precies de juiste temperatuur bewaard worden. In restaurants is dat goed te controleren, maar op het vliegveld kan die controle minder streng zijn. Rauwe vis kan parasieten of schadelijke bacteriën bevatten als hij te lang ligt.

Sushi on white ceramic plate

Als je toch zin hebt in vis of vlees, kies dan liever iets dat goed doorbakken is. Denk aan een warme maaltijd met kip, een stukje gegrilde zalm of een warme sandwich. Boterhammen, broodjes en gebakjes die op kamertemperatuur bewaard kunnen worden, zijn ook een veiligere optie. Warm eten is in het algemeen veiliger dan koud of rauw voedsel, omdat hoge temperaturen bacteriën doden.

Let bij de eetgelegenheid ook goed op hoe schoon alles eruitziet. Viezigheid op tafels, plakkerige vloeren of medewerkers zonder handschoenen zijn geen goed teken. Als het personeel niet hygiënisch werkt, is de kans groot dat het eten ook niet veilig is.

Vergeet je eigen hygiëne niet

Wat veel mensen vergeten is dat hun eigen handen ook een bron van bacteriën kunnen zijn. Op het vliegveld raak je allerlei dingen aan: deurklinken, leuningen, schermen. Voor je het weet, zitten er bacteriën op je vingers. Was daarom altijd je handen voor je iets gaat eten. Handgel helpt, maar doodt niet alles, zoals het norovirus. Alleen met zeep en water maak je je handen echt goed schoon.

Als je goed oplet wat je eet én zorgt voor schone handen, verklein je de kans dat je ziek wordt voor of tijdens je reis. Een beetje voorbereiding en gezond verstand kunnen het verschil maken tussen een fijne vlucht of eentje vol buikpijn.

Bron: Buzzfeed

De informatie op deze website is bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en vervangt geen medisch advies. Bij gezondheidsklachten raden wij aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Infovandaag.nl is niet verantwoordelijk voor de juistheid van medische claims of andere gezondheidsgerelateerde informatie.
Lees meer ➜ Lees meer ➜

MEEST GELEZEN

  • Koningin Máxima over groot verlies in haar leven: “Als je je eenzaam of somber voelt, heb je soms het idee dat je de enige op de wereld bent”

    Orthopeed: “Koningin Máxima lijdt aan deze vervelende aandoening”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Groot verlies voor Catherine Keyl: ‘verdriet moffel ik weg’

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wederom slecht nieuws voor Robèrt van Beckhoven: ‘z’n vrouw al jaar verliefd op ander’

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Niemand zag het aankomen, behalve zij: het stille verdriet achter Dennis’ vertrek in MAFS

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
- ADVERTENTIE -
- ADVERTENTIE -

© 2024 Infovandaag.

No Result
View All Result
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact

© 2024 Infovandaag.