1. Pepers zijn gezond
Pepers zijn niet alleen lekker, ze zijn ook goed voor je gezondheid. Als je tijdens het koken een beetje peper toevoegt, krijg je meer smaak en gezondheid. Pepers bevatten veel vitamines, zoals vitamine A, verschillende B-vitamines en ook vitamine C. Een kleine peper van 14 gram bevat al ongeveer 10% van de vitamine C die je dagelijks nodig hebt.
2. Van pittig eten word je blij
Het stofje capsaïcine in scherp eten zorgt ervoor dat de pijnreceptoren op je tong een signaal naar je hersenen sturen dat je pijn hebt. Hierop maken je hersenen gelukshormonen aan, zoals endorfine en dopamine. Endorfine werkt pijnstillend, verlaagt stress en maakt je gelukkig. Dopamine zorgt ervoor dat je je beloond en tevreden voelt. Daarom vinden sommige mensen pittig eten zelfs verslavend lekker!
3. Scherp eten is goed voor je bloeddruk
Pepers zijn rijk aan vitamines, en dat heeft zo zijn voordelen. De vitamines A en C in pepers helpen je bloedvaten te versterken. Bovendien zorgt capsaïcine ervoor dat je bloed makkelijk door je lichaam stroomt. Deze combinatie is goed voor je hart- en bloedvaten en houdt je bloeddruk stabiel.
4. Pittig eten helpt tegen ontstekingen
Capsaïcine heeft nog een ander voordeel. Het werkt namelijk ontstekingsremmend. Maar dat is niet alles. Het stofje helpt ook actief tegen ontstekingen. Dubbel voordeel dus!
5. Pittig eten stimuleert je stofwisseling
Nog een gezondheidsvoordeel van capsaïcine: het zorgt ervoor dat je meer energie verbruikt en je vetverbranding hoger wordt. Hierdoor kan scherp eten je helpen om wat kilo’s te verliezen. Maar let op: dit werkt alleen als je niet meteen je brandende mond blust met veel frisdrank of zoete snacks.
Bron: Womenshealthmag