Wie last heeft van hooikoorts, voelt het waarschijnlijk al: de klachten nemen toe. De berkenbomen zijn begonnen met bloeien, en dat zorgt voor een flinke hoeveelheid pollen in de lucht. De komende weken wordt het extra pittig voor mensen die gevoelig zijn voor stuifmeel. Het weer helpt ook niet mee en maakt het nog lastiger voor wie met hooikoortsklachten rondloopt.
Berkenpollen en andere bomen
Bioloog Maurice Martens legt uit dat er op dit moment veel verschillende soorten bomen bloeien. De hazelaar en els zijn inmiddels uitgebloeid, maar nu zijn het vooral de berk en de es die voor overlast zorgen. Vooral de berkenpollen geven veel klachten. De bloei van de berken begon al ruim een week geleden in het zuiden van Nederland. Niet alle berken bloeien tegelijk, legt Martens uit. De bloei begint vaak in Limburg en trekt langzaam richting het noorden. Zelfs op één plek kunnen bomen verschillen in bloeimoment. Dit zorgt ervoor dat mensen in bepaalde gebieden wekenlang last kunnen hebben van pollen. Gemiddeld duurt de bloeiperiode van een berk drie tot vier weken op dezelfde plek.
Slecht weer voor hooikoorts
Het weer van de afgelopen dagen werkt hooikoortsklachten in de hand. Door het zonnige, droge weer en het uitblijven van nachtvorst, komen er meer pollen vrij. Voor bomen als de berk en es zijn de omstandigheden ideaal, maar voor mensen met hooikoorts juist heel vervelend. Volgens Martens gaan we steeds vaker dit soort weersomstandigheden meemaken, mede door de klimaatverandering. Lange droge periodes zorgen ervoor dat er veel pollen tegelijk in de lucht blijven hangen. Zelfs de voorspelde regen gaat weinig verlichting bieden. Een korte bui spoelt de pollen niet weg, maar zorgt er juist voor dat pollen uit de lucht worden meegevoerd naar lagere luchtlagen. Daardoor kunnen mensen nog sneller klachten krijgen. Pas als het langere tijd nat en grijs blijft, nemen de hooikoortsklachten echt af.
Nieuwe piek in aantocht
Hoewel het moeilijk is om precies te zeggen of we nu een piek meemaken, ziet Martens wel een duidelijke stijging in het aantal huisartsbezoeken. Dat betekent meestal dat er veel pollen in de lucht zitten. En het houdt nog niet op: de eerste grassoorten beginnen ook al te bloeien. Door de droogte groeit gras nu nog niet zo hard, maar dat verandert snel als er meer regen valt. Zodra het gras begint te groeien, komt er nog meer stuifmeel in de lucht. Voor hooikoortspatiënten blijft het dus voorlopig flink afzien.
Bron: Hart van Nedereland