Hooggevoelige mensen ervaren de wereld intens, en dat stopt niet zodra het nacht wordt. Geluiden, emoties en prikkels kunnen ervoor zorgen dat ze moeilijk in slaap vallen of onrustig dromen. Samen slapen kan een uitdaging zijn, en lawaaierige buren maken het nog lastiger.
Hoewel oordoppen, een slaapritueel en het vermijden van schermen voor het slapengaan kunnen helpen, werken deze niet altijd. Vooral bij volle maan of in stressvolle periodes lijkt slapen soms onmogelijk. Wat kun je doen als niets helpt? Hier zijn drie minder bekende, maar effectieve tips.
Pas je voeding aan voor betere nachtrust
Wanneer je slecht slaapt, vraagt je lichaam overdag om extra energie. Vaak ontstaat hierdoor een verlangen naar koolhydraten en suikerrijke snacks. Hoewel dit even helpt, kost het je lichaam juist veel energie om deze af te breken. Dit kan je nachtrust verstoren en ervoor zorgen dat je licht of onrustig blijft slapen.
Een goede oplossing is om je dag te beginnen met een stevig ontbijt. Gedurende de dag kun je de hoeveelheid koolhydraten langzaam afbouwen. Ook koffie kan een boosdoener zijn. Je lichaam doet er lang over om cafeïne af te breken. Daarom is het slim om na 14:00 uur geen koffie meer te drinken. Op die manier geef je je lichaam rust en voorkom je dat cafeïne je slaap verstoort.
Verminder prikkels door minder te praten
Veel mensen beseffen niet hoeveel impact praten heeft op hun hersenen. Gesprekken zorgen ervoor dat je brein actief blijft, wat het moeilijker maakt om tot rust te komen. Woon je samen, dan voelt het misschien ongezellig om het einde van de avond in stilte door te brengen. En als je alleen woont, kan een telefoongesprek of chatbericht vlak voor het slapengaan verleidelijk zijn.
Toch is het goed om in een periode van slecht slapen minder te praten in de avond. Door eerder op de avond terug te trekken met een boek of ontspannende muziek, kun je je hersenen laten wennen aan rust. Ook af en toe apart slapen kan helpen om dieper te slapen, vooral als je partner veel beweegt of geluid maakt in zijn of haar slaap.
Neem een warme douche voor ontspanning
Een warme douche in de avond kan wonderen doen. Het helpt niet alleen om fysiek te ontspannen, maar het spoelt ook de energie van de dag van je af. Je hoeft niet lang onder de douche te staan. Het gaat erom dat je het gevoel hebt dat je fris en ontspannen je bed in stapt.
Als je normaal gesproken in de ochtend doucht, kun je overwegen om dit naar de avond te verplaatsen. Zo creëer je een vast rustmoment voordat je gaat slapen. Dit helpt je lichaam te ontspannen en maakt het makkelijker om sneller in slaap te vallen.
Door deze kleine aanpassingen te maken, kun je als hooggevoelig persoon beter omgaan met slaapproblemen. Het kost misschien wat tijd om een nieuwe routine te vinden, maar uiteindelijk zal je merken dat je nachtrust verbetert.
Bron: Happinez