Steeds minder gemeenten sturen een aanslag hondenbelasting naar hondeneigenaren. Toch heffen 113 van de 342 gemeenten deze belasting nog steeds. Dit is een daling van negen gemeenten vergeleken met 2024. Maar hoeveel moet je dit jaar betalen? Wat zijn de verschillen tussen gemeenten? En waar is hondenbelasting het duurst of juist het goedkoopst?
Nog een derde van de gemeenten heft hondenbelasting
In ongeveer 33% van de Nederlandse gemeenten wordt nog steeds hondenbelasting geheven. Hoewel het aantal gemeenten dat deze belasting heft afneemt, blijft de maatregel bestaan. Vijf jaar geleden noemde Metro de hondenbelasting nog de “blaftaks” die in 193 gemeenten werd geheven. Veel mensen vinden deze belasting onnodig. In 2019 ondertekenden 60.000 Nederlanders een petitie om de hondenbelasting af te schaffen. Hoewel deze werd aangeboden aan de Tweede Kamer, besloten politici de maatregel niet te schrappen.
Prijzen verschillen enorm
Volgens onderzoek van Huisdierenverzekeringen.nl stijgt de gemiddelde hondenbelasting in 2025 licht. Toch zijn er ook gemeenten waar hondeneigenaren juist minder betalen. Zo daalt de belasting in Veldhoven, Utrechtse Heuvelrug, Montferland en Aalten met bijna 50% ten opzichte van vorig jaar.
Duurste gemeente: Katwijk
Hondeneigenaren in Katwijk betalen dit jaar het hoogste bedrag. Voor één hond ben je daar 139,03 euro per jaar kwijt. Tilburg volgt met 132,28 euro. Vorig jaar stond Hendrik-Ido-Ambacht nog bovenaan, maar daar is de belasting met 20% verlaagd.
Tarieven voor meerdere honden
In sommige gemeenten betaal je flink meer voor een tweede hond. In Nissewaard is het verschil het grootst: twee honden kosten daar 348,32 euro per jaar. Ook in De Bilt (340,20 euro) en Vlissingen (320,25 euro) lopen de kosten flink op.
Goedkoopste gemeente: Hoorn
Hoorn is de goedkoopste gemeente voor hondeneigenaren. Hier betaal je slechts 14,59 euro per jaar voor één hond. Aalten volgt met 16,25 euro. In Kerkrade en Valkenburg aan de Geul is de eerste hond gratis, maar betaal je wel voor een tweede hond, respectievelijk 113 euro en 95,40 euro.
Minder gemeenten, minder belasting
Het aantal gemeenten dat hondenbelasting heft, neemt steeds verder af. Volgens Huisdierenverzekeringen.nl zullen in 2026 nog maximaal 107 gemeenten deze belasting innen. Zes gemeenten, waaronder Utrechtse Heuvelrug, Gennep en Aalten, stoppen na dit jaar met de hondenbelasting. Ook Hoorn en Venlo schaffen de belasting in 2026 af. Het einde van deze maatregel lijkt langzaam maar zeker dichterbij te komen.
Hondenbezitters in Nederland kunnen dus opgelucht ademhalen, want de “blaftaks” verdwijnt steeds meer uit het straatbeeld. Toch blijft de belasting voorlopig nog bestaan in veel gemeenten.
Bron: Metro