Trending

Hoe ga je om met een respectloos en brutaal kind? 9 tips van een expert

  1. Spreek het kind direct aan: Het is belangrijk om ongepast gedrag van je kind direct aan te spreken en erop te reageren. Brutaal gedrag negeren zou alleen maar leiden tot meer van zulk gedrag, in de hoop op aandacht.
  2. Blijf kalm: De brutaliteit van een kind kan snel leiden tot woede bij de ouder. Echter, het kind uitschelden of net zo respectloos behandelen, leert het geen respect. Kinderen die boos zijn, worstelen vaak met hevige gevoelens. Door boos te worden, negeer je de gevoelens van je kind terwijl je verwacht dat het die van jou respecteert. Blijf daarom kalm en adem diep in als je woede voelt opkomen. Focus op het helpen van je kind om op de juiste manier met zijn gevoelens om te gaan.
  3. Geef een reden: Zeg niet alleen dat je kind moet stoppen zonder uitleg. Leg uit wat er mis of respectloos was aan het gedrag. Zo begrijpt je kind wat correct gedrag is en waarom goed gedrag belangrijk is.

  1. Erken de boosheid: Door de boosheid van je kind te erkennen, erken je zijn gevoelens, zelfs als je ze op dat moment niet prettig vindt. Zeg bijvoorbeeld: “Ik zie dat je erg boos bent. Het lijkt alsof mijn gevoelens je niet interesseren.” Het is cruciaal om geen ‘maar’ te laten volgen. Gevoelens zijn nooit goed of fout. Door de emoties van je kind te erkennen, help je hem ze zelf te erkennen en er beter mee om te gaan.
  2. Disciplineer passend en leg de gevolgen uit: Als praten niet helpt en je kind nog steeds respectloos is, leg dan duidelijk uit welke gevolgen zijn gedrag heeft. Discipline moet passend zijn en niet bedoeld als straf, maar om je kind te helpen zijn gedrag te begrijpen en ermee om te gaan. Volg door met de aangekondigde gevolgen. Lege dreigementen zullen ervoor zorgen dat je kind blijft misdragen, omdat het weet dat er geen echte gevolgen zijn.
  3. Bied hulp aan: Als het respectloze gedrag voortkomt uit een onvervulde behoefte, bied dan alternatieven aan. Als je kind bijvoorbeeld boos is omdat het geen snoep mag voor het avondeten, stel dan voor om een cracker te eten tijdens het wachten. Laat je kind zoveel mogelijk zelf kiezen, terwijl je als ouder zorgt dat de opties acceptabel zijn.
  4. Toon hoe het anders kan: Zodra je kind gekalmeerd is, kun je laten zien hoe het zich de volgende keer beter kan gedragen. Leg verschillende manieren uit en oefen ze samen. Diep ademhalen en tot tien tellen kan helpen om woedeaanvallen te voorkomen. Praten over gevoelens kan je kind ook helpen.
  5. Blijf geduldig en neem het gedrag niet persoonlijk: Kinderen leren nog hoe ze hun emoties moeten herkennen en beheersen. Bedenk dat kinderen vaak impulsief handelen en zich respectloos gedragen om de machtsverhoudingen en hun eigen grenzen te verkennen. Neem zulk gedrag daarom nooit persoonlijk.
  6. Probeer een ‘knuffelhoek’: Vroeger werden kinderen als straf vaak in een hoek gezet. Omdat dit vooral voor kleine kinderen frustrerend kan zijn, probeer een andere aanpak. Een ‘knuffelhoek’ met kussens, knuffeldieren, fotoalbums en boeken kan een kind helpen zich te kalmeren. In situaties waarin kinderen moeite hebben hun emoties te reguleren, kunnen ze zich terugtrekken in deze hoek.

Probeer je in je kind in te leven en te begrijpen waarom het zich zo gedraagt. Neem de tijd om te praten, de oorzaken te achterhalen en het probleem op te lossen. Leg uit hoe zijn gedrag anderen, inclusief jezelf, kan kwetsen. Empathie is een van de belangrijkste eigenschappen die je je kind kunt bijbrengen. Het beste wat je kunt doen om correct gedrag bij te brengen, is door het voorbeeld te geven. Wees vriendelijk tegen anderen, blijf kalm onder stress en toon hoe je omgaat met gevoelens als woede en verdriet.

Bron: Geniale Tricks