Infovandaag
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact
No Result
View All Result
Infovandaag
No Result
View All Result
Home Gezondheid

Het is weer tijd voor de ‘Hollandse Nieuwe’: maar hoe gezond zijn ze eigenlijk?

Stephanie van Dijk by Stephanie van Dijk
19 juni 2025

Het is weer zover: we kunnen massaal naar de viskraam voor een verse Hollandse Nieuwe. Vandaag is het eerste vaatje geveild, wat het officiële startsein geeft voor het nieuwe haringseizoen. Zoals elk jaar staan er weer lange rijen bij de vishandels en kraampjes. En goed nieuws voor de echte liefhebbers: de haring is dit jaar weer extra vet. Maar hoe gezond is die vette vis eigenlijk? We doken erin en zochten het voor je uit.

Person holding black plastic tray with meat

De echte Hollandse Nieuwe komt niet zomaar op je bord terecht. Er gaat een heel precies proces aan vooraf. De haring wordt tussen mei en september gevangen. Daarna worden ze gekaakt, gezouten, gerijpt en ingevroren. Dit hele proces gebeurt niet in Nederland, maar vooral in Scandinavië. Alleen haringen die in die specifieke maanden worden verwerkt, mogen de naam ‘Hollandse Nieuwe’ dragen. Buiten die periode mag je het geen nieuwe haring meer noemen.

Dit is de vetste tijd van het jaar

De maanden mei tot en met september zijn de perfecte periode voor vette haring. In deze tijd eten de vissen zich vol. Dat doen ze omdat ze zich voorbereiden op de voortplanting. Ze slaan vet op, en dat merk je direct als je een haring eet. Maar vissers moeten op tijd zijn, want zodra de vissen hun kuit hebben geschoten, neemt het vetgehalte snel af.

Het vetpercentage van de haring ligt meestal tussen de achttien en twintig procent. Het moet minstens zestien procent zijn om als Hollandse Nieuwe door te mogen. Vroeger was het nog weleens spannend of dat percentage gehaald werd. Tegenwoordig is dat anders. Afgelopen jaren waren er zelfs vissen met meer dan twintig procent vet. En dit jaar is het opnieuw raak: de haring is weer flink vet. Sterker nog, hij had bijna niet vetter kunnen zijn.

Selective focus photography of fried food

Waarom haring goed voor je is

Veel mensen vragen zich af of haring wel gezond is. Het antwoord is simpel: ja, haring is goed voor je. Deze vis valt namelijk onder de categorie ‘vette vis’. Dat betekent dat er veel gezonde vetten in zitten. Een vis mag pas vette vis heten als hij meer dan vijf procent vet bevat. Nou, daar voldoet haring ruimschoots aan.

Wat haring zo gezond maakt, zijn vooral de omega 3-vetzuren. De bekendste zijn EPA en DHA. Deze vetzuren helpen je lichaam op verschillende manieren. Zo verlagen ze de kans op hart- en vaatziekten. Ook helpen ze bij het verlagen van een te hoge bloeddruk. Kortom, een haring op z’n tijd doet echt iets goeds voor je lijf. En het is ook nog eens lekker makkelijk om even bij de viskraam te halen.

Let wel op met hoeveel je eet

Haring is dus gezond, maar dat betekent niet dat je er elke dag eentje moet eten. Er zitten dan wel veel goede vetten in, maar de vis bevat ook behoorlijk wat zout. Dat maakt het minder geschikt om er te veel van te eten. Daarom adviseren gezondheidsdeskundigen om maximaal één keer per week vette vis te eten. Dat is al genoeg om het positieve effect op je hart en bloedvaten te merken.

A man holding a piece of meat in his hand

Daarnaast speelt ook duurzaamheid een rol. Overbevissing is nog steeds een probleem in de visindustrie. Ook wordt de zeebodem soms beschadigd door de manier van vissen. Door het bij één portie per week te houden, draag je ook je steentje bij aan het behoud van de natuur. Zo geniet je niet alleen zelf van je haring, maar help je ook mee om de zee gezond te houden.

Haring eten blijft een traditie

De start van het haringseizoen is elk jaar weer een moment waar veel mensen naar uitkijken. Het is niet alleen een traktatie voor je smaakpapillen, maar ook een traditie waar veel Nederlanders mee zijn opgegroeid. Op het werk, op straat of thuis met familie: haring happen hoort er gewoon bij. Zeker als hij weer lekker vet is zoals dit jaar.

Maar het is goed om te weten wat je eet. Haring is lekker én gezond, zolang je het met mate doet. Het zit vol goede vetten die je hart beschermen, maar bevat ook zout. Eén haring per week is dus perfect. Je lichaam krijgt wat het nodig heeft en je draagt ook nog eens bij aan het behoud van de visstand.

Dus ga gerust in de rij staan bij de kraam, laat die haring lekker smaken, maar denk ook aan je gezondheid. Want net als bij veel dingen in het leven geldt: geniet, maar met mate.

Bron: RTL

De informatie op deze website is bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en vervangt geen medisch advies. Bij gezondheidsklachten raden wij aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde zorgverlener. Infovandaag.nl is niet verantwoordelijk voor de juistheid van medische claims of andere gezondheidsgerelateerde informatie.
Lees meer ➜ Lees meer ➜

MEEST GELEZEN

  • Heftig nieuws over Frans Duijts – niemand had dit verwacht..

    Heftig nieuws over Frans Duijts – niemand had dit verwacht..

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zoon van André Rieu doorbreekt de stilte over bizarre geruchten over vader..

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Dit is hoe je een versleten heup herkent (en wat je ertegen moet doen)

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
- ADVERTENTIE -

© 2024 Infovandaag.

No Result
View All Result
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact

© 2024 Infovandaag.