De zomer brengt voor veel mensen plezier en ontspanning, maar voor hooikoortspatiƫnten kan het een periode van ellende betekenen. Een van de boosdoeners is de alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolia), een exotische plant die in Nederland aan een opmars bezig is.
Vijf gerenommeerde organisaties, waaronder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en kennisorganisatie FLORON, trekken aan de bel en roepen tuinbezitters op om de alsemambrosia te verwijderen. Deze plant veroorzaakt ernstige hooikoortsklachten en kan het hooikoortsseizoen met maar liefst twee maanden verlengen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze hinderlijke plant en hoe je deze het beste uit je tuin kunt verwijderen.
De opmars van de alsemambrosia
De alsemambrosia is van oorsprong afkomstig uit Noord-Amerika en is via vogelvoer in Nederland terechtgekomen. De zaden van de plant verspreiden zich gemakkelijk en kunnen in de grond veertig jaar kiemkrachtig blijven.
Hierdoor vindt de plant steeds vaker zijn weg naar tuinen en openbaar groen. In augustus begint de alsemambrosia te bloeien en produceert het grote hoeveelheden sterk allergene pollen. Deze pollen kunnen ernstige hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor pollen van grassen en kruiden.
Verlenging van het hooikoortsseizoen
Het hooikoortsseizoen begint normaal gesproken in het voorjaar en loopt meestal tot de late zomer. Echter, doordat de alsemambrosia tot in oktober bloeit, kan het hooikoortsseizoen met zeker twee maanden verlengd worden.
Dit betekent dat hooikoortspatiƫnten langer last hebben van symptomen zoals loopneus, jeukende ogen, niezen en benauwdheid. Het is dan ook van groot belang om deze plant zo veel mogelijk uit tuinen en openbaar groen te verwijderen.
De alsemambrosia heeft kenmerkende uiterlijke eigenschappen die je kunnen helpen bij het herkennen ervan. De plant heeft fijn verdeelde bladeren die lijken op die van de gewone alsem (Artemisia vulgaris).
Maar in tegenstelling tot de gewone alsem, heeft de alsemambrosia een witte viltige onderkant van de bladeren. Ook heeft de plant een opvallende bloeiwijze in de vorm van een aar met kleine groenige bloemetjes. Wanneer je deze kenmerken opmerkt in je tuin, is het belangrijk om actie te ondernemen en de plant zo snel mogelijk te verwijderen.
Hoe verwijder je de alsemambrosia?
Het verwijderen van de alsemambrosia vraagt om voorzichtigheid. Het is aan te raden om handschoenen te dragen bij het uittrekken van de plant, omdat het aanraken van de plant huidklachten kan veroorzaken.
Als de plant al bloeit, is het ook verstandig om een mondkapje en een veiligheidsbril te dragen om blootstelling aan de pollen te minimaliseren. Zorg ervoor dat de uitgetrokken planten met het restafval worden weggegooid en niet in de gft-bak belanden.
Let op vogelvoer
Een belangrijke oorzaak van de verspreiding van de alsemambrosia is het gebruik van vogelvoer dat zaden van de plant bevat. Tegenwoordig geldt er een verbod op het gebruik van zaden van alsemambrosia in vogelvoer vanwege de nadelige gevolgen van deze plant. Desondanks kunnen de zaden die in het verleden zijn gebruikt, nog steeds voor problemen zorgen. Daarom is het cruciaal om alert te zijn op mogelijke groei van de alsemambrosia in je tuin en tijdig actie te ondernemen.
Andere planten vermijden
Naast de alsemambrosia zijn er nog andere bomen, struiken en planten die hooikoortsklachten kunnen veroorzaken. Tuinbezitters die gevoelig zijn voor hooikoorts doen er goed aan om ook de meidoorn, duindoorn, taxus, katwilg, laurierkers, tamme kastanje, grove den, linde en klimop zoveel mogelijk te vermijden of te verwijderen uit hun tuin. Het is echter niet alleen de bloeiende planten die voor problemen kunnen zorgen; ook onkruid zoals paardenbloemen, ambrosia en brandnetels kunnen vervelende klachten veroorzaken.