Veel gezinnen met een laag inkomen maken geen gebruik van beschikbare regelingen. Er is echter veel financiĆ«le hulp mogelijk. Hiermee kun je bijvoorbeeld sportlessen, schoolspullen of culturele activiteiten betalen. Maar wie mag eigenlijk zoān regeling aanvragen? Hieronder vind je een overzicht van verschillende regelingen en voorwaarden.
Extra steun voor mensen met weinig inkomen
Als je inkomen laag is, kun je in aanmerking komen voor financiƫle hulp. Vaak mag je tot 120 procent van de bijstandsnorm verdienen. In 2024 betekent dat voor alleenstaanden een bruto inkomen van maximaal 1570,14 euro per maand. Voor samenwonenden ligt dit op 2243,05 euro per maand. Dit is inclusief vakantiegeld.
Sommige regelingen zijn zelfs beschikbaar als je 130 procent van de bijstandsnorm verdient. Dat komt neer op 1700,99 euro voor alleenstaanden en 2429,97 euro voor samenwonenden. Daarnaast mag je niet te veel spaargeld hebben. De grens ligt in 2024 op 7575 euro voor alleenstaanden en 15.150 euro voor samenwonenden. Controleer altijd de precieze regels bij je eigen gemeente, want deze verschillen per plaats.
Regelingen waar je gebruik van kunt maken
Kindpakket
Veel gemeentes hebben een kindpakket voor kinderen tot 17 jaar. Hiermee kun je bijvoorbeeld een fiets, laptop, zwemlessen of schoolspullen betalen. Ook culturele activiteiten en hobbyās vallen hier vaak onder. De inhoud en het beschikbare bedrag verschillen per gemeente.
Bijzondere bijstand
Als je onverwachte kosten hebt, kun je misschien bijzondere bijstand krijgen. Dit is bedoeld voor zaken die je niet zelf kunt betalen, zoals een advocaat, medische kosten of een verhuizing.
Meedoenregeling
Met de meedoenregeling kun je deelnemen aan activiteiten zoals sportlessen, een workshop of een museumbezoek. Sommige gemeentes vergoeden alles, andere geven alleen korting. Het maximale inkomen voor deze regeling is meestal 120 of 130 procent van de bijstandsnorm.
Voedselbank
De Voedselbank is er voor mensen die weinig overhouden voor boodschappen. Als je als alleenstaande minder dan 315 euro per maand hebt voor eten, kun je hulp krijgen. Voor een gezin met meerdere kinderen is de grens 660 euro.
Hulp voor specifieke situaties
Studietoeslag
Studenten met een medische beperking kunnen studietoeslag aanvragen. Vanaf 21 jaar ontvang je minimaal 359,57 euro per maand. Dit bedrag kan per gemeente verschillen.
Stichting Leergeld
Deze stichting helpt ouders met het betalen van bijvoorbeeld zwemles, een fiets of schoolspullen. Je krijgt geen geld op je rekening. De stichting betaalt direct aan winkels of sportclubs.
Jeugdfonds Sport & Cultuur
Dit fonds zorgt ervoor dat kinderen toch kunnen sporten of een cursus volgen. Ook sportkleding kan hiermee worden vergoed. In sommige gemeentes geldt dat je tot 150 procent van het minimumloon mag verdienen.
Stichting Jarige Job
Ouders met een laag inkomen kunnen via deze stichting een verjaardagsbox krijgen. De box bevat cadeautjes en spullen om een feest te organiseren.
Schaam je niet om hulp te vragen
Veel mensen weten niet dat deze regelingen bestaan. Anderen schamen zich om hulp te vragen. Dat is niet nodig. Neem contact op met jouw gemeente en ontdek waar je recht op hebt.
Bron:Ā Metronieuws