Gasprijzen zijn hoog, dus veel mensen zoeken naar manieren om te besparen. Minder lang douchen en de verwarming lager zetten zijn bekende trucjes. Toch moet je niet té ver gaan met besparen, want dat kan leiden tot beschadigde leidingen. Uiteindelijk kan dit zelfs meer kosten dan je zou besparen.
Voorkom bevroren leidingen in huis
Veel mensen proberen hun energierekening zo laag mogelijk te houden. Maar als je sommige ruimtes helemaal niet verwarmt, loop je risico op bevroren leidingen. Camiel Hack van Loodgieter.nl ziet dit probleem steeds vaker. “Mensen letten meer op hun geld, dus we verwachten meer bevroren leidingen deze winter.”
Vooral ruimtes die je niet vaak gebruikt, zoals een zolder of bijkeuken, kunnen kwetsbaar zijn. “Sommigen draaien de radiator op zolder helemaal dicht om te besparen. Maar een beetje circulatie in je verwarming is belangrijk. Stilstaand water bevriest sneller.”
In sommige oudere huizen hangt de geiser nog op het balkon. Als deze niet wordt beschermd, kan hij kapotvriezen. Ook leidingen in kruipruimtes of langs buitenmuren zijn extra gevoelig voor kou. “Veel leidingen lopen achter aftimmeringen, langs buitenmuren of door onverwarmde ruimtes. Daar moet je echt rekening mee houden.”
Ook garages, schuurtjes en tuinhuizen lopen risico. Volgens Dick Reijman van Techniek Nederland helpt buisisolatie tegen bevriezing. Maar zelfs geïsoleerde leidingen kunnen bevriezen als er geen waterstroom is. Vooral bij strenge vorst kan dat leiden tot lekkages en storingen in de cv-ketel.
Voorkom legionellabesmetting en bescherm je buitenkraan
Om schade te voorkomen, is het slim om je thermostaat niet te laag te zetten. “Zorg dat hij op minimaal 15 graden blijft,” adviseert Reijman. “Dan blijft de cv-ketel af en toe aanslaan en stroomt er warm water door de leidingen.”
Sommige mensen verlagen de aanvoertemperatuur van hun cv-ketel om stookkosten te besparen. Dit kan, maar met mate. “Normaal staat de ketel op 80 tot 90 graden. In een goed geïsoleerd huis kan dat naar 60 of 50 graden,” zegt Reijman. “Ook het tapwater kan iets koeler, maar niet onder de 60 graden. Anders loop je risico op legionella.”
Leidingen in huis zijn niet de enige die in de winter kunnen bevriezen. Ook buitenkranen kunnen kapotgaan. Hack waarschuwt dat dit elk jaar weer problemen oplevert. “Sommige mensen sluiten alleen het kraantje binnenshuis af, maar er blijft dan nog water in de leiding staan. Daardoor kan de leiding alsnog barsten.”
Een simpele oplossing is het gebruiken van de aftapper bij het afsluitkraantje. “Deze zit vaak lager dan de buitenkraan en zorgt ervoor dat de leiding helemaal leegloopt. Als je dat doet, voorkom je veel problemen.”
Goed voorbereiden is de beste manier om schade te voorkomen. Door slimme keuzes te maken, bespaar je op energie zonder risico op dure reparaties.
Bron: NU