Het aanpakken van tocht door isolatie
Het isoleren van uw huis is een investering die zichzelf over de jaren terugbetaalt. Een goed geïsoleerde woning houdt de warmte beter vast en bespaart u aanzienlijk op de energiekosten. U kunt bijvoorbeeld uw vloer of buitenmuren laten isoleren om zo jaarlijks te besparen op de energierekening.
Er zijn echter ook manieren om zelf de tocht te bestrijden. Materialen zoals isolatiewol, kit of purschuim zijn effectief tegen koude luchtstromen. Kieren bij deuren of ramen kunt u aanpakken met tochtstrips of tochtbanden. Als houten kozijnen of deuren versleten of verrot zijn, is vervanging meestal de enige optie. Zijn het alleen de kitranden of beglazingsrubbers die aan vervanging toe zijn, dan kunt u deze specifieke delen vervangen. Voor een kruipruimte is het leggen van een isolerende mat over het luik een effectieve methode.
Houd uw huis warm
Het vervangen van enkel glas door dubbel glas kan veel kou tegenhouden. Dubbel glas houdt de warmte beter vast en voorkomt koude luchtstromen. Het is ook aan te raden om deuren in huis gesloten te houden en enkel de ruimtes waar u veel tijd doorbrengt volop te verwarmen. Voorkom dat u de deur onnodig open laat staan, bijvoorbeeld wanneer u iets uit de auto moet halen. Sluit indien mogelijk ook de tussendeur naar de hal om tocht in de woonkamer te verminderen.
Gordijnen: een warme tip
Als u normaal uw gordijnen ’s avonds open laat, overweeg dan om ze te sluiten. Vooral dikkere gordijnen kunnen als een vorm van isolatie dienen. Dit is vooral effectief bij een voordeur waar koude lucht door gaten en kieren kan binnendringen. In een vorig artikel bespraken we het verschil dat isolerende gordijnen kunnen maken in uw woning. Zorg er wel voor dat gordijnen niet over de radiatoren vallen, want dan blokkeren ze juist de warmte. Maar als de zon overdag schijnt, open dan de gordijnen om zoveel mogelijk natuurlijke warmte binnen te laten.
Bron: Engie