Fibromyalgie uitgelegd
Waarom fibromyalgie moeilijk te herkennen is
Een van de grootste uitdagingen bij fibromyalgie is het stellen van de diagnose. Dit komt omdat er fysiek gezien niets ongewoons te vinden is in het lichaam. Tests, zoals röntgenfoto’s, sluiten alleen andere aandoeningen uit. De precieze oorzaak van fibromyalgie is nog onbekend, en onderzoekers zijn druk bezig met het onderzoeken van mogelijke verbanden, zoals die met hormonen of een verstoring in de verwerking van signalen in de hersenen.
Wanneer je aan de bel moet trekken
Vaak denken mensen met fibromyalgie dat ze zich hun klachten inbeelden omdat er geen fysieke oorzaak gevonden wordt. Dit is schadelijk; het gevoel genegeerd te worden kan de klachten verergeren. Ook zonder behandeling kan de overgevoeligheid van het zenuwstelsel toenemen. Het is daarom essentieel om met klachten naar de dokter te gaan.
Kenmerken van fibromyalgie
Mensen met fibromyalgie klagen vooral over pijn in hun nek, schouders, rug, maar ook benen of armen. Deze voortdurende pijn veroorzaakt vaak ook ernstige vermoeidheid, wat weer leidt tot meer pijn. Verder kunnen er stemmingswisselingen en darmproblemen optreden.
Mogelijkheden voor behandeling
Hoewel fibromyalgie niet te genezen is, bestaan er behandelingen die de pijn kunnen verlichten of helpen bij het omgaan met de pijn. Door spieren op de juiste manier te trainen, kunnen ze minder snel overbelast raken. Een fysiotherapeut kan ook helpen om de spierspanning te verlagen. Het is belangrijk om fibromyalgie serieus te nemen, want er zijn wel degelijk manieren om de pijn te verlichten. Hoe sneller je hulp zoekt, hoe beter.
Bron: Libelle