Volgens professor Gary Heiting is melanine het sleutelelement dat de oogkleur definieert. Hij legde aan CNN uit dat “iedereen melanine in de iris heeft, en de hoeveelheid bepaalt welke kleur ogen we hebben”. Maar de ware kleur van melanine is bruin. Andere factoren zoals licht en melanocyten (piepkleine huidcellen) spelen een cruciale rol in hoe onze ogen er uiteindelijk uitzien.
Deze interactie tussen licht en melanine kan verklaren waarom onze ogen in de zomer vaak wat donkerder lijken. Bij veel licht kunnen de ogen bruiner worden. Dit fenomeen roept echter een interessante vraag op over baby’s, die over het algemeen met ‘blauwe’ ogen worden geboren. Professor Heiting legde uit dat bij baby’s vaak pas na de geboorte extra melanine wordt aangemaakt, waardoor niet alleen hun ogen donkerder worden, maar ook hun huid een tint krijgt.
Deze onthulling verandert onze perceptie van oogkleur en biedt een nieuw inzicht in hoe we naar onszelf en anderen kijken. Hoewel het idee dat alle ogen in feite bruin zijn misschien teleurstellend klinkt, onderstreept het de verbazingwekkende complexiteit en schoonheid van de menselijke biologie. Het toont ook aan dat, ondanks oppervlakkige verschillen, we meer gemeen hebben dan we misschien beseffen. Weer wat geleerd!