In een aflevering van Bij Andy in de Auto vertelt Gordon over een moment dat hem diep heeft geraakt. Tijdens een vlucht naar Bonaire zat hij toevallig naast topchef Jonnie Boer en diens vrouw. Op dat moment was het gewoon een bijzondere ontmoeting. Maar nu Jonnie is overleden, kijkt Gordon daar met andere ogen naar. Het idee dat hij toen naast iemand zat die kort daarna zou overlijden, laat hem niet los.
De sfeer in de auto is meestal luchtig en vrolijk. Toch besluit Gordon nu om iets heel persoonlijks te delen. Hij vertelt openhartig dat hij Jonnie sprak tijdens die vlucht en dat het hem nog steeds bezighoudt. “Ik zat gewoon naast hem in het vliegtuig. En nu vliegt hij terug in een kist. Dat is toch bizar?” zegt hij zichtbaar geraakt. Hij had niet gedacht dat dit hun laatste gesprek zou zijn.
Gordon schrok van hoe Jonnie eruitzag
Gordon vertelt ook dat hij merkte dat Jonnie er niet goed uitzag. “Ik vond dat hij er slecht aan toe was. Ik schrok echt, want ik vind hem normaal een hele knappe man,” zegt hij eerlijk. Andy probeert de situatie te verzachten door te zeggen dat het misschien vermoeidheid was. Maar Gordon blijft met een naar gevoel zitten. Hij had het idee dat er iets niet klopte.
Zijn uitspraken worden breed besproken. Vooral hoofdredacteur Evert Santegoeds is erg fel in zijn oordeel. In zijn podcast Strikt Privé noemt hij Gordon’s opmerkingen “walgelijk”. Hij vindt dat de zanger hiermee echt een grens overschrijdt. Volgens Santegoeds is het niet gepast om zulke dingen te zeggen, vooral niet in het openbaar.
Hij legt uit dat Jonnie is overleden aan een longembolie, iets dat je vaak niet kunt zien aankomen. “Daar schrik je niet van als je iemand aankijkt. Het is juist zo verraderlijk omdat er niets aan te zien is,” zegt hij. Hij vindt dat Gordon daarmee iets suggereert dat helemaal niet klopt. “Als hij iets heeft gezien wat artsen niet zien, dan vind ik dat kwalijk,” voegt hij eraan toe.
Een groot verlies voor de culinaire wereld
Het overlijden van Jonnie Boer kwam voor veel mensen als een grote schok. Eind april stierf hij onverwacht op zestigjarige leeftijd op Bonaire. De doodsoorzaak was een longembolie, zo bevestigde een woordvoerder namens zijn vrouw Thérèse. Zijn overlijden maakte veel los, vooral in de wereld van eten en koken. Jonnie was de enige chef in Nederland met drie Michelinsterren. Samen met zijn vrouw bouwde hij aan een indrukwekkend culinair imperium.
Op Bonaire runden ze samen restaurant Brass Boer. In Zwolle was hij het gezicht van het beroemde restaurant De Librije. Zijn zoon Jimmie plaatste na zijn dood een emotioneel bericht op Instagram. “Dank voor alles wat je me hebt gegeven. Ik ga je trots maken, ook al kun je het niet meer zien. Zie je snel ouwe,” schreef hij bij een foto.
Het verlies van Jonnie is niet alleen groot voor zijn familie, maar ook voor de hele horeca. Mensen die hem kenden als een gedreven en creatieve chef voelen het gemis sterk. Zijn invloed reikt ver. Hij heeft velen geïnspireerd met zijn manier van koken en zijn unieke visie.
Een opmerking van Gordon zorgt voor veel ophef
De opmerking van Gordon en de reactie van Santegoeds laten zien hoe gevoelig dit onderwerp is. Voor Gordon was het een persoonlijk moment van verdriet. Maar de manier waarop hij dat deelt, roept ook weerstand op. Sommige mensen vinden dat je niet alles zomaar kunt zeggen, zeker niet over iemand die net is overleden.
Toch laat dit verhaal vooral zien hoe snel dingen kunnen veranderen. Soms zit je nog met iemand te praten en even later is diegene er niet meer. Dat maakt het verlies extra moeilijk te verwerken. Gordon heeft dat nu aan den lijve ondervonden. En hoewel zijn woorden niet bij iedereen in goede aarde vallen, komt zijn verdriet wel oprecht over.
De dood van Jonnie laat een leegte achter die moeilijk te vullen is. Maar zijn werk, zijn stijl en zijn passie blijven voortleven. In zijn restaurants, in de gerechten die hij bedacht en in de mensen die hij raakte. Zo blijft zijn invloed bestaan, ook al is hij er zelf niet meer.
Bron: Menszine