Iedereen heeft het weleens meegemaakt: een treinreis die niet volgens plan verloopt. Of het nu door een vertraging komt, een gestrande trein of een vergeten ov-chipkaart, het is altijd vervelend. Met de stijgende kosten voor het openbaar vervoer is het extra zuur als je daardoor ook nog geld kwijtraakt. Wat veel mensen niet weten, is dat de NS in veel situaties een vergoeding biedt. Dit kan ervoor zorgen dat je niet onnodig opdraait voor extra kosten.
Geld terug bij vertraging of uitval
Een veelvoorkomend probleem bij treinreizen is vertraging. Als je trein later aankomt dan gepland, kun je in veel gevallen geld terugvragen. Dit kan al vanaf 30 minuten vertraging bij reguliere NS-treinen. Reis je met een hogesnelheidstrein zoals de Intercity Direct of de Intercity Den Haag-Eindhoven via Breda? Dan kun je al een vergoeding krijgen vanaf 15 minuten vertraging.
Hoeveel je precies terugkrijgt, hangt af van de duur van de vertraging en het type vervoerbewijs dat je hebt. Bij een uur of langer vertraging krijg je meestal de volledige ritprijs terug. Kortere vertragingen geven vaak recht op een gedeeltelijke vergoeding.
Er zijn wel uitzonderingen. Je krijgt geen geld terug als:
- Je reiskosten lager zijn dan €2,30.
- De langere reistijd vooraf is aangekondigd.
- De vertraging door een andere vervoerder is veroorzaakt.
- Er sprake is van een bijzondere overmachtssituatie, zoals een landelijke stroomstoring.
Belangrijk om te weten: een aanvraag kan pas 24 uur na de reis worden ingediend. Je hebt hiervoor maximaal drie maanden de tijd.
Wat als je trein strandt of je ov-chipkaart kwijt is?
Als een trein plotseling stopt met rijden en je niet verder kunt reizen, heb je recht op vergoeding van de kosten tot het punt waar de trein strandde. Dit geldt ook als je op een andere halte moet uitstappen dan gepland.
Ben je je ov-chipkaart vergeten of kwijtgeraakt? Dit kan flink vervelend zijn, vooral als je een kortingsabonnement hebt. Gelukkig kun je in veel gevallen de extra kosten terugvragen. Dit geldt ook als je per ongeluk met je betaalpas hebt ingecheckt, terwijl je een NS-abonnement hebt. Je moet deze kosten binnen een maand na de reis terugvragen, met een limiet van drie keer per kalenderjaar.
Heb je een NS-Business Card? Dan heb je 90 dagen de tijd om je extra kosten terug te vragen.
Studenten-ov en vergeten in- of uitchecken
Studenten die hun ov-chipkaart zijn vergeten of gestolen hebben, kunnen hun extra kosten tot een maand na de reis terugvragen. Dit mag wel maar één keer per kalenderjaar. Een handige oplossing is het tijdelijke studentenreisproduct, waarmee je meestal binnen een uur weer verder kunt reizen.
Ben je vergeten uit te checken met je ov-chipkaart of betaalpas? Geen paniek! Dit kun je binnen zes dagen corrigeren via OVpay. Zoek je reis op met het NLOV-referentienummer, vul het eindstation in en vraag je geld terug.
Hoeveel geld laten reizigers liggen?
Veel mensen vragen nooit hun geld terug, terwijl ze er wel recht op hebben. Jaarlijks blijft er bij de NS maar liefst 20 miljoen euro liggen aan niet-opgehaalde vergoedingen. Het loont dus zeker om even te checken of je geld kunt terugvragen na een vervelende treinreis!
Bron: Metro