Infovandaag
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact
No Result
View All Result
Infovandaag
No Result
View All Result
Home Actueel

Ga je deze zomer met de auto op vakantie naar het buitenland? Let dan goed op want hier wordt er flink geflitst

Femke Wieringa by Femke Wieringa
22 juli 2025

Ga je binnenkort met de auto naar het buitenland? Dan is het goed om te weten dat er deze zomer op veel plekken in Europa extra streng gecontroleerd wordt op snelheid. Verschillende landen voeren flitsmarathons uit, zetten nieuwe technieken in en plaatsen steeds meer mobiele of verborgen camera’s langs drukke wegen.

Vooral tijdens de zomervakantie, als miljoenen mensen tegelijk de weg op gaan, grijpen Europese landen hun kans om snelheidsovertreders op de bon te slingeren. Hieronder lees je waar en wanneer je extra goed moet opletten, en hoe je boetes kunt vermijden.

Flitsmarathons in april en augustus

In veel Europese landen worden twee keer per jaar zogenoemde flitsmarathons georganiseerd. Dit zijn weken waarin politie en verkeersinstanties massaal controleren op snelheid, vaak met behulp van extra mobiele flitsers.

De eerste flitsweek vond plaats van 7 tot en met 13 april 2025. Tijdens die week werd in tientallen landen streng gecontroleerd, met op 9 april een 24-uurscontrole als hoogtepunt. Duizenden automobilisten werden toen betrapt op te hard rijden, ook op plekken waar je dat niet direct zou verwachten, zoals in woonwijken en op landweggetjes.

De tweede flitsmarathon staat gepland van 4 tot en met 10 augustus 2025. Juist in deze periode zijn veel vakantiegangers onderweg, wat het voor de politie een ideaal moment maakt om snelheidscontroles uit te voeren. Ook dan worden er naast de vaste flitsers duizenden mobiele controleposten ingezet, verspreid over heel Europa. Let dus goed op, ook als je denkt dat je op een rustige landweg rijdt.

Frankrijk: onzichtbare flitsers en radarauto’s

Frankrijk heeft al jaren een streng snelheidsbeleid en blijft dit jaar niet achter. Sterker nog: het land voert het aantal flitscontroles flink op. In populaire vakantieregio’s zoals Normandië, Bretagne en de Côte d’Azur zijn er tientallen nieuwe flitspalen bijgekomen.

Deze camera’s staan vaak op bekende vakantieroutes, zoals de D6015 tussen Rouen en Le Havre of de D512 langs de kust bij Étretat. Hier rijden dagelijks duizenden toeristen, waardoor het risico op een boete groot is.

Een nieuwe ontwikkeling in Frankrijk is de opkomst van zogeheten ‘stealth’-flitsers. Dit zijn kleine, nauwelijks zichtbare camera’s die worden bevestigd op lantaarnpalen of verkeersborden. Ze kunnen niet alleen snelheid meten, maar ook registreren of je door rood rijdt, je telefoon gebruikt achter het stuur of je gordel niet draagt.

Vanaf september 2025 worden er bovendien in de regio rond Nice radarauto’s ingezet. Deze voertuigen, die niet herkenbaar zijn als politieauto’s, rijden rond en registreren automatisch snelheidsovertreders.

Vooral op de Promenade des Anglais en andere populaire wegen aan de Zuid-Franse kust wordt het opletten geblazen.

Spanje: beruchte flitspunten in het zuiden en rond Madrid

Ook in Spanje zijn er de afgelopen jaren veel nieuwe flitspalen bijgekomen. Vooral in regio’s zoals Andalusië, Castilla y León, Valencia en Castilla-La Mancha wordt streng gecontroleerd.

De Spaanse overheid maakt ieder jaar een overzicht van de meest ‘productieve’ flitsers van het land. Daaruit blijkt dat bijvoorbeeld de M40 rond Madrid een van de meest winstgevende flitspunten is. Alleen al op kilometer 20 van die weg werden in één jaar bijna 75.000 boetes uitgedeeld.

In Zuid-Spanje is vooral de A7 bij Málaga berucht. Rond kilometer 968 en 978 staan flitsers die samen goed zijn voor tienduizenden bekeuringen per jaar. Andere bekende controlelocaties zijn de AP7 langs de oostkust en de N340 tussen Almería en Cádiz. Veel van deze camera’s staan op lange, rechte wegen waar het verleidelijk is om iets harder te rijden dan toegestaan. Toch is het juist daar dat je het meeste risico loopt op een boete.

Italië: nieuwe regelgeving, maar nog steeds streng

Italië heeft een enorm netwerk van flitspalen en trajectcontroles, met meer dan 11.000 vaste installaties verspreid over het hele land. Sinds juni 2025 gelden er wel nieuwe regels voor het plaatsen van flitspalen.

Zo moet er minimaal één kilometer tussen flitsers zitten in stedelijk gebied, en vier kilometer buiten de bebouwde kom. Ook moet er altijd duidelijk worden aangegeven dat er een snelheidscontrole komt. In theorie betekent dit dat er minder ‘verrassingsflitsers’ zijn, maar in de praktijk blijven de controles streng.

Je kunt dus nog steeds veel flitsers tegenkomen op drukke snelwegen zoals de A1 tussen Milaan en Rome, of de SS1 langs de westkust. Daarnaast staan er veel mobiele flitsers langs provinciale wegen en in kleinere dorpjes.

Vooral in toeristische gebieden zoals Toscane, Umbrië en het Gardameer wordt in de zomer extra gecontroleerd, vaak ook met mobiele apparatuur.

Ierland en Verenigd Koninkrijk: nieuwe technologieën in opkomst

In Ierland zijn er sinds kort tientallen nieuwe vaste camera’s geplaatst op drukke regionale wegen. Vooral de N17 in de regio Mayo en de N59 in de omgeving van Galway zijn bekende controlepunten geworden.

Deze flitsers werken met trajectcontrole, waarbij je gemiddelde snelheid over een langere afstand wordt gemeten. Overtreders riskeren boetes vanaf 160 euro en drie strafpunten op hun rijbewijs.

Het Verenigd Koninkrijk maakt steeds vaker gebruik van slimme camera’s die meer doen dan alleen snelheden meten. Op routes als de A38 in Sutton-in-Ashfield worden niet alleen snelheidsboetes uitgedeeld, maar ook bekeuringen voor appen achter het stuur of het niet dragen van een gordel.

Het Britse systeem maakt bovendien gebruik van geluidssensoren en kunstmatige intelligentie om gevaarlijk rijgedrag automatisch te herkennen.

Zo voorkom je boetes en blijf je veilig onderweg

Wie met de auto op vakantie gaat, kan dus maar beter goed voorbereid zijn. Hier zijn enkele tips om veilig en zonder boetes de grens over te gaan:

  • Houd je altijd aan de maximumsnelheid. In veel landen geldt een tolerantie van slechts enkele kilometers per uur. Zelfs 1 of 2 km/u te hard kan al een boete opleveren.

  • Gebruik een flitsmeld-app zoals Flitsmeister, Waze of Coyote. Deze apps geven realtime waarschuwingen voor vaste en mobiele flitsers, op basis van meldingen van andere weggebruikers.

  • Zorg dat je navigatiesysteem up-to-date is. Veel moderne systemen bevatten een flitswaarschuwing, maar dan moet je wel de nieuwste kaarten hebben geïnstalleerd.

  • Let op de borden. In sommige landen, zoals Italië en Duitsland, moet een flitscamera vooraf worden aangekondigd. Zie je zo’n bord, wees dan extra alert.

  • Vermijd onnodig inhalen. Juist tijdens inhaalmanoeuvres zijn veel mensen geneigd te hard te rijden. Beter even wachten dan een dure bekeuring riskeren.

  • Wees alert in 30-zones en op landwegen. Juist daar worden tijdens flitsweken veel mobiele controles uitgevoerd.

  • Pas je rijgedrag aan het land aan. Wat in Nederland als normaal wordt gezien, kan elders als agressief rijgedrag worden bestempeld. Neem de tijd, houd afstand en blijf rustig.

De Europese politie houdt je deze zomer goed in de gaten. Of je nu door de Franse Alpen rijdt, langs de Spaanse kust of over de Italiaanse snelwegen: er wordt geflitst, vaak op plekken waar je het niet verwacht. Met een beetje voorbereiding kun je echter veel problemen voorkomen en gewoon genieten van een veilige, boetevrije vakantie.

Lees meer ➜ Lees meer ➜

MEEST GELEZEN

  • Internet ontploft na deze opmerkelijke actie van prinses Alexia

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Dringende waarschuwing nu gevallen van de zeer besmettelijke ‘bull-neck’ infectie zich snel over Europa verspreiden

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Weer een heftige breuk voor André Hazes? Dit is wat we nu weten!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Dit BN’er stel is in verwachting van hun eerste kindje

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
- ADVERTENTIE -

© 2024 Infovandaag.

No Result
View All Result
  • Actueel
  • Huis & Tuin
  • Gezondheid
  • Verhalen
  • Boulevard
  • Video’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy Beleid / AV
    • Cookieverklaring
    • Contact

© 2024 Infovandaag.