In de onderzochte keukens waar op gas gekookt werd, lagen de NO2-niveaus gemiddeld ruim 10 µg/m3 hoger dan in keukens waar elektrisch gekookt werd. Bij een kwart van de gasgebruikende huishoudens werden zelfs de veiligheidsrichtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overschreden.
Koolmonoxide en fijnstof minder zorgelijk
Het onderzoek toonde kleinere verschillen aan tussen gas en elektriciteit in de emissie van koolmonoxide (CO). De niveaus van CO waren niet zorgwekkend. Echter, ongeacht de warmtebron, werden er aanzienlijk hoge concentraties fijnstof in alle keukens gemeten. Dit werd toegeschreven aan de ingrediënten die werden gekookt en andere deeltjes die al in de lucht aanwezig zijn.
Het advies van TNO luidt om waar mogelijk over te schakelen op elektrisch koken. Ook benadrukken zij het belang van het correct gebruiken van afzuigkappen om de verspreiding van vervuilende stoffen te minimaliseren.
Financiële overwegingen bij koken op inductie
Ondanks de milieuvoordelen, is het overstappen op elektrisch koken niet altijd de goedkoopste keuze. Het jaarlijkse verbruik van een gaskookplaat ligt gemiddeld rond de 37 kubieke meter, terwijl elektrisch koken jaarlijks ongeveer 175 kilowattuur stroom verbruikt. Toch kan de keuze voor gas of elektriciteit financieel verschillen per huishouden.
Wanneer is koken op gas duurder?
In sommige gevallen kan koken op gas duurder uitvallen. Bijvoorbeeld als een huis niet met gas verwarmd wordt en er speciaal gas aangevoerd moet worden voor de kookplaat. Bovendien, als huishoudens zelf duurzame energie opwekken, bijvoorbeeld via zonnepanelen, kan elektrisch koken financieel aantrekkelijker zijn. Met de toename van duurzame energieopwekking thuis, kan het kostenvoordeel van gas ten opzichte van elektriciteit in de toekomst veranderen.
Kook jij nog op gas en ga je dit nu aanpassen? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen!