Het zoemen van wespen en het ontwijken van hun grillige vluchtpaden is een alledaags tafereel in deze tijd van het jaar. Met de toename van de populatie van deze gevleugelde insecten, groeit ook het aantal mensen dat hun steken moet trotseren. Vooral sinds de opkomst van de superwesp, een bijzonder groot en agressief soort, blijkt dat ons land niet alleen het domein is van de alledaagse wesp, maar ook van deze nieuwe, intimiderende indringer.
Talrijke mensen hebben het ongemak van een wespensteek ervaren, van zowel de gewone als de superwesp. Een veelvoorkomende mythe is dat je het gif dat na de steek achterblijft, onmiddellijk moet uitzuigen. Sommigen doen dit zelfs met hun mond, terwijl anderen vertrouwen op speciaal ontworpen gadgets die te koop zijn. Boswachter Arjan Postma, echter, ontkracht deze mythe, waardoor je met een andere blik naar wespensteken kunt kijken.
Het idee dat het gif van een wespensteek uitgezogen moet worden, is volgens Postma “complete onzin”. Hij legt uit dat, eenmaal in je lichaam, het gif niet meer op die manier te verwijderen is. Pogingen om dit te doen, resulteren alleen maar in beschadiging van de huid rond de steek, wat het gif zelfs de mogelijkheid biedt om zich verder te verspreiden en het risico op ontstekingen vergroot. De raad van de expert: doe dat nooit!
Lees op de volgende pagina wat je volgens de experts dan wel moet doen.