Bloedproppen en blokkades in je bloedvaten, zoals trombose, zijn heel slecht voor je gezondheid. Het is belangrijk om voedsel te eten dat helpt bij het beheersen van je cholesterol en het verbeteren van je bloedcirculatie, om deze problemen te voorkomen. Trombose en embolieën zijn gerelateerd aan blokkades in je bloedvaten en kunnen dodelijk zijn. Trombose komt voor in aderen en slagaderen, terwijl een embolie ontstaat als een bloedprop door je bloedvaten reist. Dit risico is hoger bij mensen met spataderen. Je kunt het risico op deze problemen niet volledig wegnemen, maar je kunt het wel verminderen door gezonder te leven. Als je aanleg hebt voor trombose, is het tijd om beter voor jezelf te zorgen. Denk na over je dieet en probeer actiever te leven.
Oorzaken van trombose en embolieën
Er zijn meerdere oorzaken voor trombose en embolieën. Deze omvatten je levensstijl, genetica en andere gerelateerde aandoeningen. Voorbeelden zijn hoge cholesterol en triglyceriden, veel zitten, bepaalde medicatie, recente operaties, zwangerschap, ernstig overgewicht, hart- of nierziekten en genetische aanleg. Hoewel sommige van deze factoren niet te vermijden zijn, betekent dit niet direct dat je een bloedprop zult krijgen. Trombose is een ophoping van bloed door stolling, veranderingen in een bloedvat of beschadiging van een slagaderwand. Een embolie kan het resultaat zijn van een trombose of veroorzaakt worden door andere factoren zoals vetopbouw, en kan een slagader in het lichaam blokkeren. Lees op de volgende pagina welke voedingsmiddelen worden aangeraden om te eten.