Vroeger werd melk gezien als hét perfecte drankje voor sterkere botten en een gezond lichaam. Iedereen kende de uitspraak: “Melk is goed voor elk.” Toch denken steeds meer voedingsdeskundigen daar tegenwoordig anders over. Nieuwe inzichten laten zien dat koemelk niet altijd zo gezond is als lang werd gedacht.
Koemelk is niet voor mensen bedoeld
Koemelk is speciaal gemaakt voor kalfjes en niet voor mensen. Ons lichaam kan melk niet altijd goed verwerken. Na de kindertijd maken veel mensen minder lactase aan, een enzym dat lactose afbreekt. Daardoor kunnen volwassenen last krijgen van een opgeblazen gevoel, diarree of buikkrampen na het drinken van melk. Wereldwijd heeft ongeveer 70% van de mensen hiermee te maken. Ook in Nederland komt het nog regelmatig voor. Daarnaast kunnen de eiwitten in melk, zoals caseïne, bij sommige mensen ontstekingsreacties veroorzaken. Deze ontstekingen kunnen leiden tot vermoeidheid, pijnlijke gewrichten en zelfs huidproblemen zoals acne.
De waarheid over sterke botten en melk
Vaak wordt gedacht dat melk essentieel is voor sterke botten vanwege het calciumgehalte. Onderzoeken tonen echter aan dat melk niet altijd helpt om botbreuken te voorkomen. Op plekken waar mensen veel melk drinken, komen heupbreuken zelfs vaker voor. Gelukkig kun je calcium ook uit andere voedingsmiddelen halen, zoals boerenkool, amandelen, sesamzaad en plantaardige melk die verrijkt is met calcium. Ook vitamine D is erg belangrijk om calcium goed op te nemen. Deze vitamine haal je uit zonlicht, eieren en vette vis.
Alternatieven die beter zijn voor jou en de planeet
Naast gezondheidsredenen speelt ook het milieu een grote rol. De productie van koemelk zorgt voor veel uitstoot van methaan en verbruikt enorm veel water en grond. Plantaardige melk, zoals havermelk, sojamelk of amandelmelk, is veel beter voor het milieu. Bovendien zijn er tegenwoordig genoeg lekkere en voedzame alternatieven te vinden. Havermelk is romig en vaak verrijkt met vitamines, terwijl sojamelk rijk is aan eiwitten. Amandelmelk bevat weinig calorieën en kokosmelk geeft een tropische smaak aan je gerechten. Let er wel op dat sommige plantaardige melk extra suikers bevatten, dus altijd even de verpakking checken.
Bewust kiezen voor je gezondheid
Koemelk bevat zeker goede voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium en vitamine B12. Toch is het lang niet zo noodzakelijk als altijd werd gedacht. Veel mensen merken dat ze zich beter voelen zonder melk in hun dieet. Wie bewust wil eten, kan kiezen voor plantaardige melksoorten die ook de nodige voedingsstoffen leveren. Zo doe je niet alleen je lichaam, maar ook het milieu en de dierenwereld een groot plezier.
Bron: Faqts